JOŠ SE NIJE VRATIO KUĆI! Libanski predsjednik tvrdi da je Saudijska Arabija otela premijera Said al-Haririja

Libanski predsjednik Michel Aoun zatražio je od Saudijske Arabije objašnjenje zašto se premijer Sad al Hariri još nije vratio kući, tjedan nakon što je neočekivano objavio svoju ostavku u Saudijskoj Arabiji. Aoun je “pozvao Saudijsku Arabiju da objasni razloge zbog kojih je dosad spriječen Haririjev povratak u Libanon”, navodi se u izjavi.

Poziv dolazi u jeku tvrdnji da je Hariri zadržan protiv svoje volje u Saudijskoj Arabiji, tvrdnja koju Rijad opovrgava. “Libanon ne prihvaća da je njegov  premijer u situaciji koja je protivna međunarodnim sporazumima i pravilima”, dodao je Aoun.  Haririjeva neočekivana ostavka izazvala je međunarodne strahove da bi Libanon mogao biti uvučen u sukob između Saudijske Arabije i njezina regionalnog suparnika Irana.

Sad al Hariri, koji ima i saudijsko državljanstvo, dao je ostavku prošli tjedan u televizijskom obraćanju koje je prenošeno iz Saudijske Arabije, kazavši da mu je život u opasnosti. Hariri je optužio Iran i njegova saveznika, libanonski Hezbollah za destabilizaciju njegove zemlje i arapske regije.

Aoun tvrdi da je Hariri otet

Aoun, saveznik Hezbollaha, još nije prihvatio Haririjevu ostavku, koja je odaslala uznemirujuće signale  širom politički nestabilnog Libanona. On je, prema Reutersovim izvorima, kazao stranim diplomatima da je Hariri “otet”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je odlučnost Francuske, bivše kolonijalne sile, da “podrži Libanon, njegovo jedinstvo i neovisnost”, prenosi libanonska službena državna novinska agencija NN-a. Tu je tvrdnju Macron rekao u telefonskom razgovoru Macrona i Aouna u subotu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj