SAVEZ DVA MEDVJEDA I OBNOVA AUSTRO-UGARSKOG CARSTVA (I): Hoće li zarobljeni ‘bosanski medo’ preživjeti još jednu predstavu naftno-plinskih lobija?

U više navrata smo pisali o raspolućenosti svijeta poslije ključnih globalnih političkih potresa poput ruske intervencije u Siriji, Brexita i pobjede Donalda Trumpa na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.  U ovom i narednim člancima pokušat ćemo ‘visoku geopolitiku’ spustiti na lokalni nivo, odnosno pokazati geopolitičku pozadinu aktuelnih previranja u regiji te pokušati ukazati ko od političara igra za koji tim u velikoj svjetskoj utakmici, koja u finalu možda izazove i rat na Balkanu.

Navedeni događaji su samo indikatori da se nešto neobično dešava iza kulisa globalne politike, u mračnim odajama tajnih društava i lobija koji diktiraju ekonomske i političke tokove te utvrđuju mape nove podjele svijeta. Naravno, iza svega se kriju finansijski interesi banaka, nafta i plin.

Piše: Amel Jašarević

Svi problemi u BiH, koji već godinama izluđuju njene narode i građane, potječu iz ovih mračnih umova i lobističkih grupa pri britanskoj kruni. Raspad Jugoslavije, prodor navodnog ruskog i navodnog turskog utjecaja, podjela Bosne, Dodikov i Čovićev secesionizasm i navodno rusofilstvo, radikaliziranje dijela bošnjačkog stanovništva  te Kolindina upozorenja na ‘islamske radikale’, samo su dio maštovitog kolorita britanskih geostratega koji po svaku cijenu žele destabilizirati Balkan, kako bi preko njega destabilizirali i EU, dok sa druge strane najmračniji američko-britanski karteli provode plan energetske okupacije Evrope.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (I): Zašto su Njemačka i Rusija prirodni saveznici i gdje leži korijen hibridnog rata protiv EU?

Već odavno je jasno kako SAD i Velika Britanija ne žele ‘samostalnu’ EU, koja će moći sama brinuti o svojim granicama, voditi vlastitu vanjsku politiku i imati jedinstveno tržište. Pored toga, oni žele spriječiti Rusiju da postane partner toj jedinstvenoj Evropi, moćnoj ekonomiji i bogatom tržištu od gotovo 600 miliona stanovnika.

Također, ranije smo pisali i o krvavom sirijskom ratu koji je počeo u sklopu šireg projekta nazvanog ‘arapsko proljeće’. Rat u Siriji je izazvan kako bi smjenom vladajuće elite u toj strateški važnoj arapskoj zemlji kroz nju mogao proći plinovod prema Evropi, kojim bi se u potpunosti omogućila alternativa ruskom plinu čime bi Rusija bila bačena na koljena i izbačena iz svjetske geopolitičke arene, zajedno sa Njemačkom, stožernom članicom EU,  koja gotovo ima monopol na distribuciju ruskog plina u EU. Treba li reći da bi ovaj tzv. ‘katarski plinovod’ bio pod britansko-američkim patronatom.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (II): Kako je krah ‘arapskog proljeća’ sahranio britanske imperijalne ambicije i označio početak povlačenja SAD-a sa globalne scene

Na koncu kada se Rusija, očito svjesna plana britanske krune aktivno uključila u sirijski sukob na strani vlade Bashara al Assada, a Njemačka se sa druge strane angažirala oko uspostavljanja primirja u Ukrajini još jednom žarištu napravljenom radi razdvajanja EU i Rusije, britansko-američki stratezi su aktivirali sljedeći projekat – Inicijativu tri mora, u sklopu koje se krije zametak novog ‘Austro-Ugarskog carstva u vidu Višegradske grupe.

Austrija će preuzeti kormilo Višegradske  grupe tek ako na vlast dođu fašisti, što bi se prema predviđanjima nekih analitičara moglo desiti u novom sazivu Vlade kojeg svi željno iščekuju. Time će Francuska i Njemačka biti kažnjene zbog opiranja britansko-američkoj agendi, a ruski će interesi biti protjerani sa Balkana i Istočne Evrope, dok je krajnji cilj podjela Rusije kroz narednih deset godina.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (III): Od Halepa, preko Vatikana, do Brexita – kako je slomljen ‘London City’

Obnova ‘Austro-Ugarske monarhije’

Velika Britanija i SAD uvijek imaju Poljsku i druge, većinom slavenske zemlje, da ih iskoriste za razbijanje osovine EU-Rusija, što je potvrđeno i u ovom slučaju. Ključne države operative ovog plana su Poljska i Hrvatska, dok će se bankarski vezati za Austriju, a simbolički za obnovu nekadašnje Austro-Ugarske, kao što su se istovremeno sa druge strane javile fantazije o stvaranju tzv. Neoosmanskog carstva. Pogledamo li mapu bit će nam sve jasnije.

Image result for inicijativa tri mora blic

Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma inicijative zemalja istočne i srednje Evrope (država članica EU) na potezu Baltik-Jadran-Crno more. Područje Inicijative obuhvata 12 država ( Hrvatska, Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska i Bugarska) koje predstavljaju 28% teritorija Unije i 22% njezina stanovništva, ali i samo oko 10% BDP-a. Inicijativa tri mora po prvi je put predstavljena u Dubrovniku, u augustu 2016. godine, a podržale su je SAD, Velika Britanija, Turska i Kina.

Kao jedan od glavnih fokusa “Inicijative tri mora” navodi se što veća energetska nezavisnost, odnosno uvoz prirodnih energenata iz što više različitih izvora. Poljaci su se tu već istakli i ponosno naglasili da su nedavno primili prvu pošiljku američkog prirodnog tečnog gasa (LNG). Novi plan što manje energetske zavisnosti od Moskve uključuje uvoz američkog plina i preko Hrvatske.  Izgradnjom LNG terminala na Krku, koji će se spojiti s već izgrađenim terminalom u Poljskoj, stvorit će se ‘britansko-američka’ alternativa plinskoj osovini Moskva-Berlin na opskrbu prirodnim plinom.

Da Americi nimalo ne odgovara ruska energetska dominacija nad Evropom, na prvom samitu “Inicijative tri mora” u Dubrovniku augusta 2016. potvrdio je i američki general Džejms Džons: – Rusi koriste energiju kao sredstvo pritiska na Evropu. Ovim ujedinjenjem udarit ćete na neprijatelje njegovim oružjem – čime je zapravo pokazao koliko je Americi stalo do ove koalicije 12 evropskih zemalja, koje je proglasio “neprijateljima Rusije”.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (IV): Britanska kruna kao posljednji relikt feudalizma i pokušaj reaktivacije Commonwealtha

Ni Berlin niti Moskva ne gledaju blagonaklono na ovu inicijativu. Po svemu sudeći ova bi se tampon zona mogla naći na udaru i jednih i drugih, a već vidimo danas kako Hrvatska prolazi. Dovoljno je spomenuti ‘Agrokor’ pa da svima bude jasno kako priča o posrnulom koncernu nije aktivirana slučajno te da je proces kažnjavanja Hrvatske već počeo. Kako god Evropska unija trenutno ‘mrvi’ hrvatsku ekonomiju, tako bi mogla proći i BiH ukoliko, prije svega bošnjački političari ne budu shvatili kuda vodi mračni scenarij rasturanja EU.

Inicijativa tri mora štetna je za Hrvatsku, a Kolinda Grabar-Kitarović povezana je s američkim lobijem koji radi protiv Evrope – najoštrija je kritika hrvatskoj predsjednici otkad je na Pantovčaku, a uputio ju je europarlamentarac Ivan Jakovčić. Isto tako, hrvatski europarlamentarac kaže da je interes SAD-a, bez obzira na to ko je na vlasti, slaba Evropa i da je Inicijativa tri mora pokušaj smanjivanja utjecaja EU na svjetske procese. Poražavajuće je za Hrvatsku što se svrstava među one zemlje koje neće biti predvodnice politike Unije. Jasno je da Poljska i Mađarska vode antieuropsku politiku i sigurno je da neće biti u krugu “povlaštenih”.

Istovremeno, The Economist u velikom tekstu tvrdi da je Njemačka krajnje zabrinuta zbog poljsko-hrvatske inicijative, ocjenjujući da iza najave ekonomskih projekata stoji “nešto neprijateljskije”. Ugledni list tvrdi da dužnosnicima u Berlinu, pa tako i moćnoj kancelarki Angeli Merkel, inicijativa izgleda kao pokušaj podjele Evrope i slabljenja utjecaja Njemačke na susjede. Njemački sedmičnik Die Zeit upozorio je kako je spomenuta inicijativa stara fiksacija poljskih konzervativaca koju Trump planira iskoristiti za podjele unutar Evropske unije te naročito kako bi oslabio novonastalo njemačko-francusko suglasje i spriječio približavanje EU-a i Rusije.

“To je nešto na čemu radim od prošle godine i dolazak Trumpa (na samit održan sredinom godine u Varšavi) pokazuje ne samo važnost te inicijative, nego potvrđuje i činjenicu da je ovo najveća i najsnažnija međunarodna inicijativa koju je Hrvatska poduzela. Time se želi pokazati čvrste veze sa srednjom Evropom, riječ je o strateškom repozicioniranju Hrvatske i Hrvatske kao države koja mora voditi asertivnu vanjsku politiku i što se mene tiče, za to ću se boriti uvijek i izboriti za Hrvatsku i naše interese”, izjavila je samouvjereno hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Kad se u troje nađu Angela MerkelEmmanuel Macron i talijanski premijer Paolo Gentiloni i razgovaraju o izbjeglicama, onda to nije problem, a navodno bi trebao biti problem kad dvanaest zemalja EU želi jačati koheziju srednje Europe. A sama predsjednica je više puta istaknula da Inicijativa nije usmjerena ni protiv Njemačke, ni protiv Rusije, niti da je riječ o američkom trojanskom konju“ , kažu na Pantovčaku premda svi pokazatelji ukazuju upravo na američko-britansku zavjeru protiv Evrope i evropskih interesa

Ipak, za nekadašnju pomoćnicu generalnog sekretara NATO-a za diplomatiju te članicu Trilaterale nije čudno ukoliko gaji antiruske stavove, no kako objasniti da se najveće proruske galamdžije na Balkanu stavljaju u grupu ljudi koja otvoreno radi protiv ruskih interesa, a istovremeno se javnosti prikazuju kao najveći rusofili.

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (V): Izazovi multipolarnog svijeta i potencijalni rat azijskih divova u režiji Londona i Washingtona

Kolinda, Dodik i Čović – društvo za razbijanje BiH i EU

Mnogi će sada kazati kako Kolindina nedavna posjeta Moskvi simbolizira obnavljanje potrganih veza sa Rusijom, koje je Hrvatska prekinula slanjem vojnika na rusku granicu te uvođenjem sankcija zbog pripajanja Krima. Prilikom susreta sa ruskim zvaničnicima, Kolinda se nije bavila ovim temama. Naglasak je navodno bio stavljen na otvorena pitanja poput situacije u Agrokoru i zagađenja rafinerije u Bosanskom Brodu čime su ugroženi i stanovnici Slavonskog Broda. Međutim, iako na prvi pogled djelotvorna, Kolindina posjeta  bi se mogla pokazati kao prevara historijskih razmjera.

Po povratku iz Rusije Kolinda je kazala kako će Rafinerija u Brodu napraviti modernizaciju, odnosno prebacivanje na korištenje plina. Ugovor između bh. entiteta Republike Srpske i Hrvatske potpisan je 31. oktobra i odmah je naišao na negativne komentare koji su se kretali od nezadovoljstva činjenicom da se zaobilazi državni nivo vlasti BiH pri zaključenju ovakvih ugovora, do negodovanja ‘Bh-gasa’ iz kojeg tvrde kako će povezivanjem rafinerije na hrvatski plinovod raniji projekat plinovoda Zenica-Brod biti ekonomski neopravdan i tako onemogućen. Ranije je Vlada bh. entiteta Federacija BiH navodila da je strateški interes cijele države izgradnja plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica, jer bi se time smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Međutim, tome se protivio entitet Republika Srpska, dok je njen predsjednik Milorad Dodik nekoliko puta ponovio da “ne želi hrvatski plin”, te je propao grant Evropske unije od milion eura za izradu studije izvodljivosti i utjecaja na okoliš kada je u pitanju izgradnja ovog plinovoda. Hrvatska je prije desetak godina donijela na Vladi odluku gdje je odredila interkonekcijske tačke za spajanje BiH na plinski sistem Hrvatske. Te tačke su bile Bosanski Brod, zapadni dio BiH, odnosno Bihać, te s juga u pravcu Splita. BiH je trebala preko državnih organa da se odredi i da kaže na koju tačku želi da se spoji. Dodik je rekao da će raditi na spajanju sa plinskom mrežom Srbije iako takav priključak u BiH već postoji kod Zvornika.

Željeli su sve preko Srbije, nisu željeli ni hrvatske trgovce gasom, apsolutno su sve odbili samo zato što to dolazi iz Hrvatske. Sada odjednom može i produktovod iz Hrvatske i hrvatski trgovci, čak i bivši hrvatski generali. Ovim mi trajno gubimo mogućnost izgradnje plinovoda iz pravca Hrvatske preko Broda do Zenice i faktički dovodimo sami sebe u jednu apsurdnu situaciju – umjesto da rješavamo sigurnost snabdijevanja čitave BiH, mi se sad samo bavimo jednom rafinerijom.”, kazali su u Bh gasu.

Zanimljivo je da će se, ukoliko bude realizovan projekat između Zarubežnjefta i Plinacra, gas u brodsku Rafineriju dopremati vrelovodom i da će za opskrbu biti zadužena kompanija hrvatskog generala Ivana Čermaka. Također je zanimljivo da je ovim potezom RH osudila BiH na dobavljanje ruskog plina preko Srbije, koja je već počela sa ucjenama u vezi sa povećanjem transportnih cijena do smanjenja količina koje isporučuje prije svega FBiH. I odjednom se sve iskomplikovalo.

Kolinda, koja je jedan od čelnika antiruske i antinjemačke ‘Inicijative Tri mora’ pod izlikom rješavanja ‘ekoloških problema u Slavonskom Brodu’ ugovara u Rusiji da će preko firme ‘domoljuba i generala’ Ivana Čermaka izvršiti plinifikaciju Rafinerije u Bosanskom Brodu, koju je ‘veliki Srbin i rusofil’ Milorad Dodik prodao Rusima, a rezultat cijele priče će biti navodno guranje Sarajeva pod Beogradsku energetsku šapu koji je već počeo ucjenjivati novim cjenama i poskupljenjima promrzle Sarajlije. U tim igrarijama Beograd će moći uživati tek dvije do tri godine, do izgradnje terminala na Krku, a onda ruski plin za Hrvatsku a time i za BiH gubi na značaju. U toku te dvije-tri godine beogradskih ucjena moguće je pojavljivanje Erdogana kao spasitelja ‘promrzlog Sarajeva’, koji će da bi doveo svoje marionete (po mjeri Srbije)  na vlast u Sarajevu  ‘izlobirati’ kod našeg istočnog susjeda nešto nižu cijenu plina i tako još jednom pokupiti poene kod običnog svijeta koji zaista sve manje vjeruje u navodnu ‘tursku moć’ s obzirom na činjenicu kako je Turska prošla u Siriji i Iraku.

Premda izgleda nemoguće, ovaj bizarni energetski incident na hrvatsko-bosanskoj granici pomoći će nam da rekonstruišemo i povežemo sve aktuelene krize i probleme koji potresaju region i da utvrdimo šta je njihov krajni cilj. Time ćemo ‘daleku geopolitičku priču’ spustiti na lokalnu razinu i onda će svi oni koji su nas zadnjih nekoliko godina ‘optuživali’ da se bavimo ‘globalnim temama, umjesto lokalnih problema’ shvatiti gdje je uzrok njihovih svakodnevnih frustracija, a ako se otkloni uzrok i nedaće će nestati.

Kako Kolinda Grabar – Kitarović i Milorad Dodik zajedno sa Čovićem rade na urušavanju interesa EU i protjerivanju ruskog utjecaja sa Balkana? Da li će Kolinda uspjeti nadigrati Pariz i Minhen sa jedne strane, te Putina i Beograd sa druge strane, te kakvu cijenu će u cijeloj priči platiti Bošnjaci zahvaljujući Zvizdićevom šurovanju sa navedenim antievropskim inicijativama?

Ako akutnom nedostatku vode u Sarajevu, dodamo upitnu grijnu sezonu i kolaps javnog saobraćaja te sve žešče frakcijske obračune unutar najjače bošnjačke političke partije, možemo li očekivati nemire slične onima iz februara 2014? Da li je slučajno da su se februarski protesti odigrali neposredno pred istek Memoranduma između britanske kraljevske nafte kompanije Shell i VFBiH o istraživanjima potencijalnih nalazišta u BiH, koji nije produžen? Kako to da se povratak Shella 2017. poklapa sa  navodnim ‘povratkom’ Bakira Izetbegovića u Erdoganov zagrljaj?  Zašto je na premijersku poziciju u Hrvatskoj došao Tihomir Orešković, ko ga je doveo i kako to da mu je posljednja odluka kao premijera bila dozvola britanskim kompanijama da vrše istraživanja nafte i plina u hrvatskim teritorijalnim vodama? Šta je dovelo do pucanja bošnjačkog korpusa na dva dijela što se vidi u raskolima u SDA, Islamskoj zajednici pa čak i najvećoj bošnjačkoj privatnoj naftnoj kompaniji ‘Hifa’? Zašto je 22.6. 2016. došlo do fizičkog obračuna na izbornoj skupštini Velike masonske lože u BiH i koje lože potenciraju podjelu BiH i stvaranje trećeg entiteta? Kakva je današnja uloga nekadašnjeg jugoslovenskog KOS-a, koji je upravljao naftnim i plinskim tržištem i energetskim kartelima u bivšoj SFRJ? Ko želi Bošnjacima omiliti podjelu BiH na tri republike po etničkom principu? Kakva je u tome uloga britanskog Doma lordova i novih političkih pokreta? Zašto se sistematski uništava i obezvrjeđuje izvorna socijaldemokratska alternativa širom regije i Evrope i može li se govoriti o operaciji ‘Gladio II’? Da li nam naftno-plinski lobiji spremaju novi rat?

Odgovore na ova, ali i druga pitanja saznat ćete u narednim nastavcima.

 

(Nastavit će se…)

(Global CIR TeamIValter Team)

Komentarion this Post

 1. Odlična analiza,započeli ste puno tema ali sve je aktuelno!

  Reply
  • Analiza najavljuje rat koliko vidim ili demostracije….neka burna desavanja koja nas ocekuju nadam se da ce te ici do kraja …. bez okolisanja ako ne budete imenovali ovo je vise teorija onda nikakva analiza.

   Reply
 2. Sve u svemu naredna godina će biti vrlo zeznuta , veliki se bore preko leđa balkanskih naroda. Šta mogu naši političari u ovakvoj konstalaciji odnosa. Vrlo malo pomaka naprijed, ali mogu sa glupostima odnosno glupim potezima napraviti jad i čemer ovom jadnom i napaćenom narodu .Razne egzibicije , nepromišljeni potezi kratkoročni šićari, nepismenost i nestručnost BH diplomatije stavljanja prsta u oko bilo kome pa i Americi sa Silajdzičem koji je rekao NE Američkim tada republikancima. Sada bi bošnjaci trebali se izjednačiti sa Dodikom odnosno kada se našao na crnoj listi hajde da mi izaberemo ovog senilnog starca !!!!!!!!

  Reply
 3. Bice zanimljivo izgleda

  Reply
 4. Zašto o ovome ne slušam u dnevniku, i čitam u novinama. Hvala izvrsno je!

  Reply

Komentiraj