VAL OPTIMIZMA! Han: Narednih godina nove šanse za približavanje Zapadnog Balkana EU

Naredne dvije godine biti dobre za proširenje, citira “Viner cajtung” komesara za proširenje Johanesa Hana, navodeći da u 2018. prvo predsjedava Bugarska, kasnije Austrija, nakon koje slijedi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

Evropska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje Zapadnog Balkana EU“, navodi austrijski list dodajući da entuzijazam može u sebi imati i nešto uznemirujuće.

Slaba je korist od samog oduševljenja ako se riječi ne pretvore u djela. Sa ovakvim stanjem je na Zapadnom Balkanu suočen komesar za proširenje EU Johanes Han koji je prilikom nedavne posjete Albaniji rekao da zemlje regiona moraju raditi na daljim reformama i da se ne smiju odmarati na lovorikama”, navodi bečki list, prenosi “Dojče vele”.

Kako se dodaje, činjenica je da su izgledi Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zemalja od kojih neke imaju status kandidata za članstvo u EU – bolji nego prije godinu i po dana.  Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u govoru pred Evropskim parlamentom istakao evropske perspektive Zapadnog Balkana. Osim toga, čak se pominje i mogući datum proširenja: 2025. godina.

Ipak, Han kaže da balkanske zemlje ne mogu samo čekati. Radi se o procesu u kojem zemlje, koje teže članstvu u EU, svojim reformskim naporima moraju dati doprinos.  Han je u razgovoru sa novinarima u Tirani rekao da “još nije odlučeno koje će prve države biti primljene u EU iako su neke već počele pristupne pregovore”.

Kada je riječ o procesu približavanja – Zapadni Balkan je u različitim stadijumima. Dok EU sa Srbijom i Crnom Gorom već vodi pristupne pregovore, Makedonija i Albanija su dobile status kandidata. BiH je od toga udaljena, a Kosovo još udaljenije. “Naredne dvije godine će biti dobre za proširenje“, kaže Han.

EU u 2018. godini prvo predsjedava Bugarska, kasnije Austrija nakon koje slijedi Rumunija. Sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU.  U maju bi u Sofiji trebalo da se održi velika konferencija o toj temi, a u februaru bi Evropska komisija trebalo da predstavi strategiju za Zapadni Balkan. Han takođe smatra da je istovremeno neophodno unutar EU objasniti značaj proširenja.

“Trenutno je potrebno nekoliko godina kako bi se prevladala skepsa o proširenju EU koja dominira prije svega kod zapadnoevropskih zemalja. S druge strane, zemlje kandidati su spremne za članstvo u EU, ali njene članice nisu”, piše “Viener cajtung”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj