BAKIR IZETBEGOVIĆ ZA DW: Šta ako Republika Srpska proglasi neovisnost? Izgubit će!

“Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno”, rekao je u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, odgovorivši pritom na pitanje što će se dogoditi u slučaju da Republika Srpska proglasi neovisnost.

To nije država kakvu bismo željeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali prije svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio”, rekao je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, o današnjem stanju u zemlji. “Ipak ova država uz sve njene probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide upravom smjeru, ali presporo”, kaže.

Na pitanje šta bi uradio “ako Republika Srpska krene putem Katalonije” i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao: “Radit ću ono što će raditi svi domoljubi u ovoj zemlji – braniti ono na što smo stekli pravo borbom od 1992.-1995. pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom.”

“Idemo okrenuti pitanje: kako će oni rascjepati BiH?”, zapitao je bošnjački član Predsjedništva. “Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Europe – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine – je na našoj strani. Imat ćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne dogodi”, kaže.

Izetbegović je, govoreći o scenariju odcjepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani obrane teritorijalnog integriteta BiH. “Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno”, ističe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj