IRSKI MUZIČAR VRATIO NAGRADU ZBOG PROGONA ROHINGYA MUSLIMANA: “Ne mogu nositi nagradu koju i dalje ima čelnica Mijanmara”

Irski glazbenik i aktivist u borbi protiv siromaštva u svijetu Bob Geldof vratio je svom rodnom gradu nagradu “Sloboda grada Dublina” u ponedjeljak te rekao da je ne može zadržati s obzirom na to da je tu nagradu dobila i mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi.

"Ne mogu nositi nagradu koju i dalje ima Aung San Suu Kyi"

Više od 600.000 muslimana iz mjanmarske pokrajine Rakhine prebjeglo je u izbjegličke logore u Bangladeš nakon vojnih operacija koje je UN opisao kao operacije etničkog čišćenja, a Mjanmar ih je poduzeo nakon napada militanata Rohindža.

Stanje s muslimanima Rohindža izazvalo je ogorčenost širom svijeta te je bilo poziva da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. jer nije osudila mjanmarske vojne akcije.

“Vrlo sam ponosan Dublinac, no ne mogu pod punom sviješću i dalje biti nositelj nagrade koju i dalje ima Aung San Suu Kyi”, rekao je u izjavi Geldof.

“Ukratko, ne želim ni na koji način biti povezan s osobom koja je trenutno upletena u masovno etničko čišćenje naroda Rohindža iz sjeverozapadne Burme”, dodao je.

Suu Kyi, prije nagrađena za aktivizam na polju ljudskih prava, bila je u kućnom pritvoru kada je dobila Nagradu grada Dublina 1999. koju je javno primila u Irskoj 2012., dvije godine nakon puštanja na slobodu.

Prošli mjesec sličnu nagradu oduzelo joj je britansko sveučilište Oxford, gdje je studirala.

Drugi strani dobitnici Slobode Dublina otkad je prvi put nagrada uručena 1876. su John F. Kennedy, Nelson Mandela i Mihail Gorbačov.

Geldof, bivši pjevač skupine Boomtown Rats, nagradu je dobio 2005. kao priznanje za svoj humanitarni rad koji uključuje organizaciju Live Aid koncerta 1985. na kojemu se okupilo prema procjenama 1,5 milijardi ljudi te za doprinos u pomoći gladnima i bolesnima u Etiopiji.

“Njezina povezanost s našim gradom sramotna je za sve nas “, istaknuo je Geldof i nastavio: “Mi smo je nagradili, a sada nas je zgrozila i osramotila”.

U trenutku kad joj odbor oduzme nagradu, spreman sam nagradu ponovno prihvatiti, kazao je on i dodao: “Molim vas, prihvatite ovu malu gestu uz tugu koju osjećam zbog toga”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj