POLITIKA PREMA TOJ REGIJI STRATEŠKI CILJ UNIJE! Mogherini: EU ima najjači utjecaj na Zapadnom Balkanu

Evropska unija (EU) ima najjači utjecaj u regionu Zapadnog Balkana, smatra šefica EU diplomatije Federica Mogherini.

”Nisam zabrinuta za utjecaj ili prisustvo bilo kog od partnera koje zemlje regiona imaju, jer sam se uvjerila, više puta, i tokom prošle godine, kada su zemlje bile suočene sa ”komplikovanim izbornim ciklusima” da, kada je EU prisutna sa svom svojom snagom i usaglašena, onda nema drugog partnera koji ima jači utjecaj od EU-a u regionu”, odgovorila je Mogherini na pitanje Tanjuga o tome da li je zabrinuta po pitanju utjecaja ruske propagande u Srbiji i regionu.

Mogherini je, poslije sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a, podsjetila da je pod okriljem Evropske službe za vanjske poslove ljetos uspostavljen tim koji je zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regiona.

Ona je kazala da je još rano za procjenu rezultata rada StratCom Zapadni Balkan, dodajući da je politika prema regionu jedna od oblasti na kojoj se najviše radi u EU.

”Možete da imate najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali, ako nemate pravu politiku, nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciju”, objasnila je Mogherini.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a ocjenjuje da se komunikacija EU-a sa Zapadnim Balkanom popravila zbog činjenice da je Bruxelles jasan kada kaže da je budućnost regiona u EU.

”Mi želimo i potrebno je da Zapadni Balkan sarađuje kao region i ima jasno usmjerenje ka EU. Svaka od šest zemalja regiona ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osjećaj pravca u kome region ide”, rekla je Mogherini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj