PORED BALISTIČKIH SISTEMA RAZVILI I PROTIVBRODSKE RAKETE! Houthi zaprijetili potapanjem saudijskih ratnih brodova i tankera ukoliko Rijad odmah ne okonča blokadu Jemena

Jemenski Houthi pobunjenici poručili su kako će početi potapati saudijske ratne brodove i tankere ukoliko Rijad odmah ne podigne blokadu nad Jemenom.

Related image

Podsjetimo, Saudijska Arabija, očito u panici zbog činjenice da nisu u stanju poraziti jemeneske pobunjenike (i zbog činjenice da su ovi u stanju lansirati balističke rakete na njihov glavni grad), pokrenula je potpunu blokadu Jemena iz kopna, zraka i mora – navodno kako bi time spriječili dostavljanje raketa Houthi pobunjenicima.

No, tim potezom Saudijska Arabija ugrožava živote milijuna ljudi koji ionako u ovoj siromašnoj zemlji teško dolaze do hrane i pitke vode, uvelike zahvaljujući njihovoj vojnoj agresiji koja je započela početkom 2015. godine.

“Ratni brodovi i tankeri agresora neće biti imuni na vatru jemenskih pomorskih snaga”, poručilo je  vodstvo pokreta Ansarullah.

Ansarullah je saopštio da su legitimne mete raketnih napadi svi objekti kako u Saudijskoj Arabiji tako i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pogotovo aerodromi, luke i granični prijelazi. Prema saopštenju, cilj ovih napada je uklanjanje blokade kojoj je Jemen izložen od samog početka sukoba, a izazvao je osim gladi, i epidemiju kolere.

Balistička raketa tipa Borkan H2 koja je ispaljena na aerodrom u Rijadu je, po riječima Huthia, samo upozorenje.  Kako tvrdi ovaj pokret, raketne sisteme koje ova zemlja posjeduje, razvila je u saradnju sa stručnjacima iz Koreje i Rusije. Osim balističkih raketa, Jemen posjeduje i nove protiv-brodske sisteme domaće proizvodnje pod nazivom „Al Manbab“. Radi se o torpedu relativno velikog dometa, a Jemen planira da ga upotrijebi protiv saudijskih brodova koji učestvuju u blokadi, prenose agencije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj