BRINUT ĆEMO ZA SIGURNOST EVROPE I POSLIJE BREXITA! May: Rusija kriva za podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, ugrožavanje nekoliko zemalja, namiještanje izbora…

Britanska premijerka Thereza Mej optužila je Rusiju za vojnu agresiju i miješanje u izbore i izjavila da će Vlada Velike Britanije ostati posvećena zaštiti Evrope nakon “Brexita”, prenijeli su britanski mediji. Ova izjava dolazi na dan potpisivanja sporazuma o stvaranju vojnog saveza preko 20 članica EU, čemu se uvijek protivilo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Optužila Rusiju za podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini

Ona je tokom govora u zgradi Gildhol u Londonu rekla da će Britanija nastaviti pružati podršku zemljama koje su žrtve agresije.

– Velika Britanija će ostati bezuslovno posvećena evropskoj bezbjednosti – rekla je Mejova. Ona je optužila Rusiju za podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, za ugrožavanje vazdušnog prostora nekoliko evropskih zemalja i za sprovođenje kampanja sajber-napada.

Britanska premijerka je Rusiju optužila i za miješanje u izbore i “hakovanje” sistema danskog Ministarstva odbrane, njemačkog parlamenta i državnih medija, podmetanjem lažnih vijesti i “obrađenih” fotogafija, u namjeri da ugrozi zapadne institucije. – Preduzećemo neophodne mjere kako bismo se suočili sa postupcima Rusije – rekla je Mejova.

Putin informacije pretvara u oružje

Kako AP javlja, ona je u poruci objavljenoj pred obraćanje na banketu u londonskom Sitiju, optužila predsjednika Rusije Vladimira Putina da “pokušava da informacije pretvori u oružje”.

– Vi nipodaštavate otpornost naših demokratija, trajnu privlačnost slobodnih i otvorenih društava i posvećenost zapadnih država alijansama koje nas povezuju – poručila je Mej Putinu i dodala da se nada da će Rusija odabrati “drugačiji put”.

Britanski premijer je dodala da se nada da će “Rusija jednog dana odabrati drugačiji put, jer Moskva to može”, ali da će do tada zajednički raditi sa Evropom kako bi se zaštitio zajednički interes i međunarodni red, koji od njih zavisi.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj