‘LIJEPI POLJUBCI BALKANA’ U FRANCUSKOJ! Akitanija pod šarmom jugoistočne Europe

Manifestacija “Lijepi poljubci sa Balkana” se  održava u Bordeauxu i njegovoj regiji zahvaljujući udruženju Alifs, ćlanu oblasne mreže Rahmi koja djeluje na čuvanju sjećanja iseljenika. Deveti susreti posvećeni su našim oblastima u nadi približavanja balkanskog kulturnog bogastva, podsjećanjem na historiju i naglašavanjem specifičnosti Roma, u svjetlu aktualnog vraćanja nacionalizama i antieuropske klime. 

Image result for dragan jovičić
Dragan Jovičić/Foto: Agencije

Između suvremenih kreacija još neviđenog performansa, koncerata i izložbi, ovogodišnji susreti donose neočekivane i nesvakidašnje uzvanike, zanimljive razgovore i izmjene iskustava i mišljenja dostupne svima. U srijedu će Patrick Labasse u “Svjetskoj kućici” predložiti glazbeno odmaranje. Posjetitelji će se smjestiti u duge fotelje za plažu, posebno opremljene toplim pokrivačima za zimu pa otkriti historiju moderne glazbe Balkana.

Piše: Džana Mujadžić

U subotu, nakon konferencije “Balkanski razdori prošlosti i nezvjesnost budućnosti”, predstavlja se i sarajevski glumac Dragan Jovič kao direktni svjedok kulturnog otpora grada za vrijeme blokade 1992-1996.

Pokazat će se i “Hodači” scenski objekt sto kombinira filmsku i teatarsku umjetnost čineci od južnog srbijanskog grada posebno mjesto fikcije o mladima. Projicirat će se film koji je naknadna montaža predstave izvođene na prošlogodišnjem festivalu  Francophonies u galskoj oblasti Limousinu pa u Bordeauxu. Koncepciju, tekst, umjetničku direkciju potpisuje Gianni Grégory Fornet, direktor udruženja Drompsphère. Za montažu se pobrinuo Joao Garcia.

Trompetist Slobodan Sokolović i njegov sexstet koji čine pianist Vladimir Jelenković, François Marie, Denis Bielsa, Rémi Poymiro i Christophe Gagner nastavljaju slavlje druženja na balkanski način, jedinstvenim nastupom. Slijedi izlozba fotografija Joaoa Garcie “Vidimo se”!

Najprije će publika čuti prilog “Blago Tebi” i radiofoničnu poemu Giannija Formela, što će se predstavljati u Bordeauxu do kraja sječnja. Na kraju će se probati oblasna vina iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Odabrat će ih grupa eksperta skupljena u udruženju “Les Robes de l’Est” koja proučava rijetke napitke jugoistočne Europe i Kavkaza.

U nedjelju se projicira dokumentarni film” Chakaraka” Sylvainea Mavela i Erica Crona, a potom ce Joao Garcia nanovo objašnjavati teme i načine snimanja svojih fotografija, dostupnih publici do 28. sjecnja 2018 godine.

 

(Global CIR/Iz Pariza za Global CIR Džana Mujadžić)

Komentiraj