OBRATIO SE AGENCIJI ZA PREVENCIJU KORUPCIJE BiH! Margetić: Antikorupcijska liga je isključila Irinu Lovrić iz članstva prije dvije godine

Domagoj Margetić, poznati novinar i generalni sekretar Antikorupcijske lige Balkan, obratio se Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH. On je reagirao na problematične istupe i ponašanje bivše članice ove lige Irine Lovrić. Margetić  je upozorio:

Zaključno, od 2015. godine, Irina Lovrić se nije niti smjela niti mogla predstavljati bilo kao predstavnik ili član Antikorupcijske lige Balkan, a svim našim temeljnim dokumentima i načelima rada najstrože je zabranjeno članstvo u našoj organizaciji na bilo koji način koristiti za ikakvo ostvarivanje osobne imovinske ili finansijske koristi, što je Lovrić posredno ili neposredno činila, pa je i to bio razlog zbog kojeg smo je morali isključiti iz Lige.

Naime, Lovrić je svojevremeno dobila status zaštićenog prijavitelja korupcije.

U jednom trenutku smo dali podršku njenim antikorupcijskim aktivnostima. Međutim, prije dvije godine Irina Lovrić je udaljena iz članstva Antikorupcijske lige, prije svega zbog neovlaštenog korištenja naziva Lige i predstavljanja u ime Lige u određenim situacijama kad za to nisu postojala ovlaštenja predstavnika AL-a.

Jednako tako, gospođa Lovrić je učestalo u svojim akcijama prikupljanja sredstava za svoje privatne aktivnosti pokušala koristiti ime i članstvo u Antikorupcijskoj ligi, zbog čega smo smatrali kako su ispunjeni svi uvjeti za njezino isključenje iz članstva o čemu smo je obavijestili. Temeljem odluke Koordinacije Antikorupcijske lige Balkan, u kojoj sudjeluju predstavnici čak trideset i sedam antikorupcijskih organizacija u regiji, Irina Lovrić je 2015. godine isključena iz članstva Lige.

Međutim, i pored toga što je o isključenju iz članstva uredno obaviještena Irina Lovrić se u svojim aktivnostima nastavila pozivati na Antikorupcijsku ligu Balkan. Iako ne rapolažemo informacijom da se imenovana pozivala na Antikorupcijsku ligu Balkan u obraćanjima Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ovim putem, opreza radi, smatramo da o naprijed navedenom trebate biti informirani – piše Margetić.

Ujedno, smatramo potrebitim da iskažemo naše neshvatanje da Irina Lovrić i dalje uživa status zaštićene prijaviteljice korupcije, jer je svojim djelovanjem obezvrijedila smisao borbe protiv korupcije. Štoviše, stav je Antikorupcijske lige Balkan, da ukupno javno djelovanje Irine Lovrić ne samo da djeluje demotivirajuće za stvarne zviždače/uzbunjivače, nego i kompromitirajuće za samu borbu protiv korupcije.

Da podsjetim, predstavljamo sigurno jednu od uglednijih antikorupcijskih organizacija u regiji i jedinu takvu regionalnu organizaciju koja surađuje s tijelima i institucijama Europske unije, naše je mišljenje da Irina Lovrić svojim djelovanjem kompromitira samu ideju borbe protiv korupcije, jer se stječe dojam kako svoj status zloupotrebljava za osobne obračune i neke svoje osobne ciljeve koji s borbom protiv korupcije nemaju nikakve veze.

Opasno je kad institucije omoguće pojedincu da status navodnog zaštićenog uzbunjivača koristi za privatne obračune s pojedincima, što nam se čini kako gospođa Lovrić redovito radi – piše Margetić.

Pozivamo ovim putem Agenciju i Vas osobno, kao odgovorne osobe Agencije, da poduzmete potrebne korake i aktivnosti i u najkraćem mogućem roku ukinete status zaštićenog uzbunjivača imenovanoj Irini Lovrić, koja taj status i sve što iz njega proizlazi koristi na potpuno neprimjeren i štetan način. Ukoliko dopustite da takva osoba nastavi taj status koristiti kako to danas čini, neće nam preostati drugo nego smatrati kako instituciji koju vodite iz nekog razloga odgovara da se takvim aktivnostima kakve su aktivnosti gospođe Lovrić namjerno sabotira i onemogućava stvarna borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Prije nego što o cijelom slučaju zatražimo angažiranje nadležnih institucija EU, očekujem vaš odgovor i konstruktivnu suradnju u ovom slučaju. Prije svega, zbog javnog interesa i stvarne borbe protiv korupcije, stoji u saopćenju Domagoja Margetića, generalnog sekretara Antikorupcijske lige Balkan.

 

(Global CIR/Patria)

Komentarion this Post

 1. Irina

  Kako vas samo nije stid da pisete ovakve lazi. Nisam nikada bila clan te lige, niti znam da li ona uopste i postoji. Domagoj Margetic je ovo odradio za Abdulaha Sidrana, sa ciljem da me kompromituju i sprijece da dalje radim na slucaju kradje ogromnih novcanih sredstava u ambasadi BiH u Holandiji. Poznato je da je taj novac otudjila njegova kcerka Miranda Sidran te krivotvorila sluzbenu dokumentaciju. Ni Sidran ni Margetic me nece sprijeciti u tome, a za ovo ce odgovarati pijani prevarant i poltron. Bolje mu je da se lijeci od ovisnosti o alkoholu. Izgleda da od pijanica po pravilu nastaju lazovi. Irina

  Reply
  • Veselin

   Trazila si azil u Njemackoj i odbili te. Provalili i Njemci tvoje lazi.

   Reply

Komentiraj