STOTINAMA TERORISTA DAIŠ-a OMOGUĆEN BIJEG IZ RAKE: Uz pristanak američke i britanske strane snage SDF-a ih razmijenile za svoje vojnike i pritom uzele veliki novac

Uz pristanak američke i britanske strane, stotinama boraca DAIŠ-a dopušteno je da pobjegnu iz Rake u zamjenu za oslobađanje zarobljenih arapskih i kurdskih vojnika, tvrde analitički portali.

Deir ez-Zor

Bijeg terorista ugovorile su lokalne vlasti sa samo jednim ciljem – da spase živote boraca koji su bili u rukama džihadista. Do dogovora je došlo nakon četiri mjeseca teških borbi, poslije kojih je grad ostao potpuno opustošen i gotovo bez stanovnika.

Koalicija pod vođstvom SAD i Velike Britanije, kao ni kurdska strana, nisu odmah željele da priznaju učešće u dogovoru. BBC navodi da su mnogi teroristi  iz Rake, zajedno sa porodicama, pronašli spas u Idlibu. Cijena spasavanja bila je 4.000 dolara za jednog borca, pa do 20.000 dolara za brojniju porodicu.

Broj onih koji su otišli znatno je veći nego što lokalne seoske starješine tvrde. Uprkos negiranju zapadne koalicije, svjedoci govore o stotinama stranih boraca koji su napustili Raku bez borbe. Vojni analitičari upozoravaju da će propušteni teroristi  nastaviti da se bore na Bliskom istoku, a  vjerovatno i u Evropi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj