(VIDEO) SAVRŠENO OKRUGLO KAMENJE: Misteriju ruskog ostrva na Arktiku još niko nije odgonetnuo

Daleko na smrznutom i napuštenom sjeveru našeg planeta kriju se brojne tajne. Samo hrabri odlučuju otići tamo na avanturu, možda zato samo najrabriji otkrivaju neke zanimljive stvari. Na krajnjem hladnom Arktiku, na ruskom otoku Champ u arhipelagu Zemlja Franje Josipaskupina istraživača pronašla je desetak tajanstvenih kamena u obliku kugle. Ove savršeno okrugle sfere mogu se naći diljem otoka, kao da su stabla. 

Misteriozno kamenje Arktika | Author: screenshot

Kako se ledenjaci otapaju zbog sunca i dizanja temperature, više se tih zagonetnih sfera ukazuje. Bilo bi to savršeno mjesto za istraživanje kamenja da nije nekoliko tisuća kilometara udaljeno od najbližeg naseljenog mjesta.Austrijski geolog Sepp Fridhuber kaže da je vjerojatno riječ o o cementaciji.

Dugotrajnom procesu kojim se minerali talože oko zajedničke jezgre. Najčešće nastaju oko organskog materijala, lista ili školjke, zatim se sedimenti jednostavno skupljaju oko tog organske jezgre. Mogu nastati u raznim oblicima, ali često su nepravilne kugle pa su zbog toga dobile i naziv “topovske kugle”.

Austrijski geolog Sepp Fridhuber kaže da je vjerojatno riječ o o cementaciji. Dugotrajnom procesu kojim se minerali talože oko zajedničke jezgre. Najčešće nastaju oko organskog materijala, lista ili školjke, zatim se sedimenti jednostavno skupljaju oko tog organske jezgre. Mogu nastati u raznim oblicima, ali često su nepravilne kugle pa su zbog toga dobile i naziv “topovske kugle”.

 

(Global CIR/Express)

 

Komentiraj