SUD U SARAJEVU ODBIO PRIZNATI LEX AGROKOR: ‘Ovime je otvoren put prema najgorem scenariju’

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je priznati zakon o izvanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine, izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz Branko Marić, voditelj odvjetničkog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini.

U obrazloženju sud navodi  da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, no Marić tvrdi da se radi o ‘pravnom nonsensu’, jer je i sud u Londonu priznao izvanrednu upravu Agrokora.

Marić: Ovime je otvoren put prema najgorem scenariju

Marić, osim što je najavio da će podnijeti  žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, tvrdi da ova presuda u konačnici može dovesti i do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.

“Vjerovnika Agrokora ima više od 12.000 i po pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (izvanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih gospodarskih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju”, rekao je.

Bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora odgovarat će za dugove koncerna iz Hrvatske?

Odvjetnik je i mišljenja kako je Sud u Sarajevu ovime praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske.

“Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primjer, imaju Sarajevski kiseljak ili Konzum, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske”, rekao je Marić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj