VELIKA BRITANIJA NE BIRA RIJEČI: Ruski hakeri su napali naše medije, telekomunikacije i energetsku mrežu

Šef britanske agencije za obranu od cyber napada, Ciaran Martin, pripremio je izvještaj u kojem se navodi kako su ruski hakeri tijekom zadnjih godinu dana napali niz britanskih institucija uključujući medije, telekomunikacije te energetske sektore.

Izvještaj je objavljen svega dan nakon što je britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak iznimno oštro kritizirala Rusiju ističući kako Rusija širi dezinformacije te kako se upliće u strane izbore. Također je rekla kako je Rusija najveća prijetnja europskoj stabilnosti i europskoj demokraciji.

Tereza Mej: Rusi prijetnja svjetskom poretku

Obraćanje finansijskoj eliti na banketu u londonskom “Sitiju”, usred teških pregovora o “razvodu” sa Evropskom unijom, britanska premijerka Tereza Mej iskoristila je da, iskazujući namjeru o izgradnji “globalne Britanije”, optuži Rusiju da “prijeti međunarodnom poretku od koga svi zavisimo”. Iz Moskve je stigao odgovor da svjetskom sistemu ne prijeti Rusija, već “zagovornici intervencija, državnih udara i promjena režima”, što su “pravila” koja Rusi ne prihvataju.

Ističući da je “najbolji mogući” dogovor sa EU oko “bregzita” od ključnog značaja, Mejova je tvrdila da je snažno ekonomsko partnerstvo Ostrva i EU “bedem” ruskoj agitaciji i naporima Moskve da, kako kaže, to podrije.

Moskva misli suprotno

Svjetski poredak koji odgovara Mejovoj, sa oduzimanjem Iraka, ratom u Libiji, rastom Islamske države i terorizmom u Evropi, imao je svoj dan. Ne možete ga spasti napadom na Rusiju – poručio je ruski senator Aleksej Puškov putem “Tvitera”.

Nedugo pošto je američki predsjednik Donald Tramp, potvrdio da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore u SAD, Mejova je na večeri tvrdila suprotno. Osudila je ruske kampanje “sajber špijunaže”, “miješanje za vrijeme izbora”, hakerske napade na dansko ministarstvo odbrane i njemački Bundestag.
Rusija sve optužbe odbacuje, ali one se gomilaju ovih dana znatno češće no ranije. Britanske optužbe vrlo su ozbiljne – između ostalog navodi se kako su ruski hakeri napali i britansku energetsku mrežu, ali je nisu uspjeli probiti. No, kako piše novinska agencija Reuters, Martin nije predstavio nikakve dokaze za ove optužbe.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj