ŽELE JOJ UKINUTI GLAS U VIJEĆU UNIJE: EU uvodi sankcije Poljskoj

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojim se predviđa pokretanje mehanizma uvođenja sankcija EU protiv Poljske. Radi se o pokretanju Člana 7 sporazuma o EU koji može lišiti Poljsku prava glasa u Vijeću EU.

Varšava

„Za“ je glasalo 438 poslanika, dok su „protiv“ bila 152. Parlamentarci su nezadovoljni što Varšava sve više odstupa od normi demokratije i pravne države.

Ranije je predsjednik Poljske stavio veto na usvajanje zakona u parlamentu o Nacionalnom sudskom savjetu i o Vrhovnom sudu. On je 25. septembra predstavio alternativnu verziju ovim zakonima. Evropska komisija ih je kritikovala, saopštivši da da će to dovesti do potčinjenja sudske vlasti izvršnim i prevremenog prekida punomoćja sudija Vrhovnog suda.

Osim toga, EK je protiv dva zakona koje je potpisao predsjednik: o radu osnovnih sudova i o Nacionalnoj školi sudija. Po mišljenju Brisela, oni će ozbiljno potkopati nezavisnost pravosuđa u Poljskoj.

 

 

(GLOBAL CIR/Agencije)

  1. […] sudu te zatražiti od Suda da odredi privremene mjere dok ne donese presudu u tom predmetu, što je drugi takav proces pred istim sudom protiv Varšave. Sa druge strane, zbog desničarenja i neprimjerenog ponašanja nedavno je iz EPP-a suspendiran i […]

Komentiraj