KORISTILI BH. PASOŠE I GLUMILI ISTRAŽIVAČKE NOVINARE! Hamas tvrdi da ima dokaze: Agenti Mossada likvidirali su vojnog eksperta koji je podržavao Palestinu

Stvarno iznenađujuće djeluje informacija da su putovnice BiH koristili agenti izraelske vanjske tajne službe, poznatog Mossada, piše Jutarnji.

Priču je razotkrio palestinski pokret Hamas, a objavio ju je izraelski dnevni list Haaretz. Hamas je u četvrtak objavio da su Mossadovi agenti, koji su vodili prošlogodišnju operaciju likvidacije Muhameda Zawahrija, stručnjaka za bespilotne letjelice, koristili putovnice BiH. Zawahri – prezime je isto kao i sadašnjeg lidera al-Qaide, ali nije potvrđeno da su u vezi (lider al-Qaide je Egipćanin) je ubijen u Tunisu.

Muhamed Nazzal, član Hamasovog političkog biroa, tijekom konferencije za medije u Beirutu objavio je da je Zawahri mjesecima prije ubojstva bio pod kontrolom Mossada. Riječ je o bivšem pilotu Tunisaira te izuzetno gorljivom podržavatelju Palestinaca još od 1990-ih godina koji je obučavao mlade u upravljanju bespilotnim letjelicama, a i sam ih je proizvodio.

Prema  Nazzalu, istraga o ubojstvu otkrila je da je nekoliko agenata Mossada bilo aktivno u Tunisu barem četiri mjeseca prije atentata na Zawahrija, pretvarajući se da su strani novinari. 49-godišnji Tunisac ubijen je sa 20 pucnjeva dok je bio na upravljačkom mjestu njegova automobila, u tuniškom lučkom gradu Sfaxu. Upotreba  istraživačkih novinara kako bi pratili ‘mete’ koje trebaju likvidirati poznata je taktika izraelskih obavještajnih agencija, piše Al-Masdar.

Tuniska je vlada nakon ubojstva objavila da sumnja na “strane elemente”, ali nije navela niti jednu zemlju. No, u arapskom se svijetu takvom izjavom definira Izrael. Službeni su tuniski izvori tvrdili da se traga za Belgijcem, ali tuniskog podrijetla.

U slučajevima kad se jave takve optužbe Izrael ih niti potvrđuje niti opovrgava, već samo izjavi kako zadržava pravo da se bori protiv terorizma i izvan svojih granica, čime postiže dvostruki učinak: stječe se dojam da je Mossad odgovoran za akciju, a ako i nije tada takva optužba jača sliku o učinkovitosti djelovanja izraelske vanjske tajne službe.

Iako Hamas tvrdi kako su tek sada završili istragu pa o njoj izvješćuju, sasvim je jasno da nije riječ o slučajnosti. Hamas se našao u vrlo neugodnoj situaciji jer je morao pristati na primirje i suradnju s Palestinskom samoupravom te joj predati kontrolu nad graničnim prijelazima s Egiptom. Sve to zbog izuzetno teške situacije u pojasu Gaze nastale blokadom koju je uveo Kairo, ali i Palestinska samouprava, situacije koja je prijetila pobunom stanovništva i gubitkom vlasti. Otvaraju se tako vrata i mogućim izborima (posljednji su bili 2006. godine), ali Izrael ne pristaje na pregovore s Hamasom dok ne raspusti svoje vojno krilo te se tvorno odrekne borbe protiv postojanja židovske države.

Ova objava potvrđuje stavove Izraela da Hamas nije od vuka postao ovca jer snažna struja u toj organizaciji i dalje čuva odnose s Iranom: ubijeni Zawahri je radio i za libanonski pokret Hezbollah, koji uživa punu podršku Teherana. Stoga je Beirut izabran kao mjesto objave što pak dodatno komplicira stanje u toj državi čiji je premije Saad Hariri u Saudijskoj Arabiji, a zemlja je u krizi koja bi mogla eskalirati. Pa je Teheran pokazao da i dalje može preko Hamasa projicirati svoje interese.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj