NAKON PRESUDA MLADIĆU I HERCEGOVAČKOJ ŠESTORKI: Ceremonija zatvaranja Tribunala u Hagu 21. decembra

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški tribunal, održat će se 21. decembra, a 10 dana kasnije će i zvanično biti zatvoren i prestaće da postoji, rečeno je Tanjugu u Tribunalu. Iz Haga napominju da će do kraja novembra, biti okončani svi prvostepeni i drugostepeni postupci koji se tiču ratnih zločina, budući da će prvostepena presuda Ratku Mladiću biti objavljena 22. novembra, a posljednja žalbena presuda u slučaju “Prlić” 29. novembra.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija osnovao kako bi preuzeo sve preostale funkcije Tribunala već je preuzeo nadležnost nad žalbenim postupcima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, kao i u ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Ukoliko bude uložena žalba na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra, taj postupak će automatski preći u nadležnost Mehanizma, naveli su u Tribunalu.

Prije zvanične ceremonije zatvaranja, Tribunal će, kako kažu u tom sudu, održati prigodni skup 4. decembra 2017. u Njujorku, dok je posljednji akademski simpozijum planiran za 18. decembar u Hagu. U Hagu podsjećaju da je, u okviru priprema za zatvaranje, Tribunal u prethodne dvije godine organizovao niz skupova o praksi njihovog rada, “kako bi drugima omogućio da njegova dostignuća koriste kao osnovu za dalji rad”.

Tokom više od 24 godine rada Tribunal, osnovan 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije, je procesuirao je 161 optuženog.

Haški tribunal kaže da je ponosan na svoj rad. “Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju je izuzetno ponosan na to što je presudio ili na drugi način priveo pravdi svako od 161 lica protiv kojih je tužilac podigao optužnice za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije tokom sukoba devedesetih godina XX vijeka“, navode u tom sudu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj