NE SMIJEMO JE NAPISATI U NASLOVU, ALI SLIKA SVE KAŽE! Stotine Hrvata blokirani na Facebooku zbog jedne riječi

Na stotine  korisnika Facebooka iz Hrvatske posljednjih je dana blokirano zbog jedne jedine riječi. Ta riječ je “kozojeb”. Budući da je jedan dio naše ekipe učestvovao u patentiranju ove sada već nadaleko poznate riječi, smatramo obaveznim da još jednom podržimo slobodu govora.

Image result for goats on tree

Pojam “kozojeb” u posljednje vrijeme pojavio se na društvenim mrežama, i općenito u upotrebi, kao oznaka za pobornike nazadnjačkih ideja, ultrakonzervativce koji svoje ekstremne katoličke/islamističke ideje žele proširiti na cijelo društvo. Pogotvo se koristi za označavanje pripadnika terorističkih grupa poput Al-Kaide i DAIŠ-a.

Pobuna ‘kozojeba’

No, Facebooku ta riječ očito smeta. Portalu Index se posljednjih sedmica javilo više osoba koje su se požalile da su blokirane na Facebooku. Svima im je zajedničko bilo da su koristili riječ “kozojeb”. Nije poznato radi li se o algoritmu koji traži nepoćudne riječi, ili o konkretnim prijavama.

I u slučaju da se radi o algoritmu, tu riječ je netko trebao staviti na listu pa je, što god da stoji iza ovoga, riječ o udaru na slobodu govora jer su se neki, očito, prepoznali u skraćenici koja se proširila kao satirični odgovor na nazadnjačke ideje koje sve više uzimaju maha u hrvatskom ali i bh. društvu.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Kozojebima krivo

    Reply

Komentiraj