NITKO IH NE ŽELI PREUZETI! Leševe militanata DAIŠ-a drže u hladnjačama

Stotine leševa boraca terorističke skupine DAIŠ prošlih je godinu dana uskladišteno u kontejnerima-hladnjačama u libijskom gradu Misrati, prenijela je novinska agencija AFP, dodajući da se još uvijek čeka odluka o njihovoj sudbini.

U toj improviziranoj mrtvačnici pohranjena su tijela oko 700 džihadista, i to u sedam kontejnera, od kojih su se tri pokvarila pa su ih trebali rasporediti po ostalima. Svi su ubijeni u ofenzivi na obalni grad Sirt koji je do prosinca 2016. bio njihovo uporište. Temperatura u hladnjačama je od -18 do -20 stupnjeva, a ispred je podignut šator koji služi kao improvizirani forenzički laboratorij.

“Ovdje uzimamo uzorke za DNK testove i fotografiramo tijela”, kaže Ali Tuvaileb, voditelj te “institucije” koja se hrva s nedostatkom financijskih sredstava. Da imaju novca, kaže, izvukli bi i tijela ostalih džihadista, koja su ostala u ruševinama ili na improviziranim grobljima. No, nemaju ga pa on pretpostavlja da je na području Sirta “pokopano” između 1500 i 2000 boraca DAŠ-a. Kontejnere unajmljuju od privatnih tvrtki koje tvrde da ih trebaju vratiti. “Kažem da ih mogu uzeti, ali s onim što je u njima”, priča Ali.

Tijela su numerirana i klasificirana. Uz svako su dosje, DNK uzorak, pronađeni dokumenti ili predmeti. Po dokumentima zaključuju da je većina boraca bila iz Tunisa, Egipta i Sudana, a neki i iz Libije. Nitko im se nije obratio u vezi s tijelima, a oni su sami poslali dokumente uredu glavnog tužitelja u Tripoliju kako bi se odlučilo hoće li ih i gdje pokopati. AFP je pokušavao kontaktirati ured tužitelja, ali bez uspjeha.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj