SJEVERNI TOK II PONOVO NA UDARU: Ko je američki, a ko ruski ‘trojanski konj’?

Evropska unija razmatra mogućnosti isporuke ruskog gasa preko planiranog gasovoda ‘Sjeverni tok II’. Mnogi smatraju da je taj gasovod samo sredstvo koje će omogućiti Rusiji veći uticaj u zemljama EU, piše “Deutsche Welle”.

Karte Nord Stream Pipeline ENG

Poljska, baltičke zemlje i ostale članice Evropske unije već dugo tvrde da se ovaj gasovod kosi sa evropskim energetskim ciljevima, koji su osmišljeni tako da diversifikuju snabdijevanje energijom, smanje zavisnost od Rusije i ostanu pri sprovođenju gasa kroz postojeće gasovode u Ukrajini. Planirani gasovod dopunjavao bi postojeće sa dvije dodatne cijevi i udvostručio količinu gasa koji se transportuje iz Rusije u Njemačku. Oni bi išli paralelno sa postojećim gasovodom “Sjeverni tok”, predviđeno je da transportuju 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i budu u funkciji do 2019. godine. Cijena projekta gasovod (on će imati dužinu od 1.200 kilometara) se procjenjuje na 9,5 milijardi eura. Gradnja je planirana za sljedeću godinu.

Poljska odbila projekat

Gasovod bi gotovo čitav ruski izvoz koncentrisao na jednu trasu i kritičari tvrde da bi sa njim Rusiji bilo lakše da odsjeku svoje klijente u Istočnoj Evropi, ili da zaobiđu njihove tranzitne mreže. Poljska Kancelarija za borbu protiv kartela UOKiK je u julu odbila da odobri taj projekat s obrazloženjem da ‘Sjeverni tok II’ ograničava slobodnu konkurenciju na tržištu. Poljski ministar spoljnih poslova, Vitold Vaščikovski, prošlog mjeseca je nagovijestio da je gasovod još jedan način da Brisel i Berlin kazne njegovu zemlju zbog toga što ne želi da se potčini njihovoj volji”, podsjeća “DW”.

“U centru debate je projekat koji sije razdor među zemljama EU, ugrožava energetske interese nekih od njih i time i energetsku sigurnost EU kao cjeline”, tvrde Aleksandra Gavlikovska Fik i Bartoš Visnjevski iz Poljskog instituta za međunarodne poslove.

Član poljske vlade Konrad Šimanski je nedavno za “Finantial Times” napisao da “Sjeverni tok II” predstavlja test evropskog jedinstva. On smatra da su ekonomski argumenti u prilog “Sjevernog toka II” uvijek bili tanki i da će zavisnost EU od ruskog gasa dodatno pogoditi i ukrajinsku privredu. On je “Sjeverni tok II” proglasio za trojanskog konja Rusije čiji je cilj destabilizacija privrede EU i trovanje političkih odnosa unutar te zajednice.

Budući partneri Angele Merkel skeptični

“Sjeverni tok II” je projekat o kojem se mnogo diskutuje i u pregovorima o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj. Svi su uglavnom protiv njega. “Taj projekat slabi korišćenje obnovljivih izvora energije u Evropi!”, rekao je potpredsjednik Zelenih Oliver Krišer, “a jača i zavisnost od autokrate Vladimira Putina”.

Političar FDP (Liberali) i bivši državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mihael Link, zatražio je da se projekat preispita: njegova stranka želi da radi na zajedničkoj energetskoj politici EU i da se smanji zavisnost od ruske energije. “Ti ciljevi neće biti dostignuti ako se ostvari projekat ’Sjeverni tok II’“, rekao je Link. Političar CDU i bivši šef Komiteta za spoljne odnose, Norbert Retgen, dijeli to mišljenje: “Nova koalicija ne bi trebalo da se rukovodi interesima određenih kompanija ili čak pojedinaca”.

Istovremeno, opoziciona SPD podržava projekat. “Njemačka je u EU već sada najveći uvoznik ruskog gasa“, podsjeća analitičarka Centra za evropsku politiku Anika Hedberg. “Zbog ruske invazije na Ukrajinu i aneksije Krima, postoji bojazan da će povećanje korišćenja ruskog gasa na 60 procenata omogućiti Moskvi veći politički uticaj na Njemačku i na čitavu Evropsku uniju”, dodaje.

Evropska komisija je najavila da će provjeriti koliko je čitav projekat u skladu s njenim odredbama. Gasovodom bi trebalo da se pozabave i regulativna tijela danske, Finske i Švedske, jer bi on trebalo da prolazi njihovim pomorskim teritorijama.

Predstavnički dom SAD je 25. jula usvojio zakon kojim se pooštravaju postojeće sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca. U zakonu se navodi da Rusija koristi izvoz energije kako bi potčinila susjedne zemlje i da je projekat Gazproma “štetan po energetsku sigurnost EU”. A Vilbur Ros, ministar SAD za trgovinu, predložio je Evropi da popravi transatlanstki trgovinski bilans tako što će kupovati više tečnog prirodnog gasa iz SAD.

(Global CIR/Deutsche Welle)

Objavljeno u:

Komentiraj