SRUŠEN ULAZ U KUĆU CVIJEĆA: U historiju otišla kapija kroz koju je prošlo 20 miliona ljudi

Slika bagera i potpuno porušenog ulaza u Kuću cvijeća na Dedinju, kroz koji je prethodnih decenija prošlo skoro 20 miliona ljudi, uzbudila je Beograđane koji žive u tom kraju srbijanske prijestolnice.

Gradilište, radnici, mašine i razrušen ulazni dio do mjesta vječnog počinka doživotnog predsjednika Jugoslavije, već nekoliko dana su slika koja dočekuje posjetioce u sklopu Muzeja historije Jugoslavije. Radovi na rekonstrukciji ulaznog objekta u Kuću cvijeća započeti su u ponedjeljak, a detalji projekta još uvijek nisu poznati.

Prije nešto manje od godinu dana, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije je u sklopu drugih projekata najavio i rekonstrukciju Kuće cvijeća, ali posljednjih mjeseci ovi radovi nisu spominjani, niti je bilo opširnijih detalja o tome šta će sve obuhvatati.

Slobodno se može reći da su kroz vrata koja upravo doživljavaju “veliko spremanje” svi Titovi Jugosloveni obišli njegov i grob supruge Jovanke. U Kući cvijeća od 1980. do 2012. godine izbrojano je da je prošlo više od 17 miliona ljudi. Na datume obilježavanja maršalovog rođendana i smrti, 4. i 25. maja, sjati se i oko 2.000 posjetilaca. Broj je tokom proteklih godina zasigurno porastao, a nije daleko od dvadesetak miliona, koliko je ljudi za vrijeme maršala bilo u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Najava je bila i sta? Gde je novi projekt, sto nisu objavili sta ce da izgrade? Politicari ne igraje se PAMET UGLAVU da vam nebo pete usra.a GUZ.CA

    Reply
  2. Loli Chaj

    Srbijanci su samo Srbi iz uže Srbije a Srbi su svi, gde god bili. Nikako da shvatim zašto se ovako piše… 🙁

    Reply

Komentiraj