ZAŠTO JE OVAKAV DODIK POTREBAN BiH: Demoliran i pod međunarodnim sankcijama više će uraditi za BiH na putu euro-atlantskih integracija nego ijedan drugi srpski političar

U Službenom glasniku RS jučer je objavljena odluka o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je usvojena u Narodnoj skupštini RS, 7. novembra. Ova odluka stupa na snagu prijevremeno, odnosno, danas, tj. narednog dana od dana objave u Službenom glasniku RS, što znači svega tri dana prije datuma kada je trebalo da se održi referendum u ovom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Prethodno su odluku razmatrali i klubovi delegata u Vijeću naroda RS i nije bilo pokretanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda ili ostalih. Ova vijest je međutim ostala u sjeni nacionalističke retorike koja buja ovih dana i pali neke nove ‘imaginarne ratove’.

Zašto je ova informacija posebno bitna u vremenu kada se razmijenjuju teške riječi na relaciji Beograd-Sarajevo i kada sve veći broj političara počinje svoj, ali i druge narode plašiti ratom? Zato što je val nacionalizma i secesionizma čiji je predvodnik Milorad Dodik počeo upravo usvajanjem prijedloga o održavanju navedenog referenduma.  Naime, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je prijedlog o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH 15. jula 2015, nekoliko dana poslije komemoracije i dženaze žrvtama genocida u Srebrenici.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u Sužbenom glasniku RS, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a. Međutim, od referenduma nema ništa i sam Dodik je jedva čekao da to pitanje konačno riješi tako što će optužiti međunarodnu zajednicu i sprati odgovornost sa sebe pred građanima za  godine nacionalističkog iživljavanja i laži.  Sa druge strane, narodu je ponuđena druga zabava, novo rasplamsavanje nacionalizma.

Zašto je Bakir ‘podržao’ Dodika

A nije da Dodik nema iskustva sa predizbornim referendumima. Sjetimo se referenduma o danu RS-a. On je održan 25. septembra 2016. godine, sedam dana prije lokalnih izbora u BiH. Referendum je održan navodno kako bi Dodik osporio apelaciju Bakira izetbegovića u vezi sa 9. januarom koju je podnio Ustavnom sudu BiH, a koji je po toj apelaciji donio odluku kako je obilježavanje ‘9. januara’ kao Dana RS-a neustavno.

Mnogi su zamijerali Bakiru Izetbegoviću da je pomogao Milorada Dodika u organizaciji i održavanju pomenutog referenduma jer je zahvaljujući dogovoru sa njim o ‘Mehanizmu koordinacije’ omogućio RS-u da se ponovo zaduži kod MMF-a i tako produžio politički vijek Milorada Dodika.

Iz ove perspektive to se pokazalo kao dobar potez, jer dobili smo dogovor o mehanizmu koordinacije i što je najvažnije Dodika pod sankcijama i na crnoj listi SAD-a, a šta misle o njegovoj politicu u EU davno je rečeno. Ovako demoliran Milorad Dodik kakav je danas više pomaže  BiH u međunarodnoj zajednici nego sva nazovi ‘bošnjačka diplomatija’ u svijetu, jer koji će Srbin danas bolje ‘slušati’ međunarodnu zajednicu i zvanično Sarajevo od Milorada Dodika.

Naravno, Izetbegović ima još jedan razlog zašto je to uradio. Uz galamdžiju Dodika mu je lakše homogenizirati Bošnjake i vlastito glasačko tijelo, ali i članstvo koje se iznova mora okupiti oko njega, jer ipak ‘država je u pitanju’.

Kako se Dodik našao u bezizlaznoj situaciji nakon odgode novog referenduma u pomoć mu ponovo priskače bošnjački član predsjedništva sa pričom o priznanju Kosova. Naime izjava bošnjačkog člana predsjedništva da će BiH vjerovatno u narednom periodu priznati Republiku Kosovo, ali da je to pitanje unutarnjeg dogovora rasplamsala je strasti te su se počele nizati različite reakcije iz Beograda i Banje Luke. “Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele. Time je započela nova sezona spašavanja vojnika Dodika.

Srbijanski mediji su se ‘slučajno’ obrušili na Bakira Izetbegovića, reagovao je i sam vrh države, dok ga je Dodik proglasio srpskim neprijateljem broj jedan.

Kako prevariti građane?

Sluđeni građani i ne znaju kako je sve to sinhronizovana kampanja, ali vide da sve teže i slabije žive. Međutim, mediji ih ubjeđuju kako oni nisu ugroženi egzistencialno nego nacionalno. Tako su i progutali Dodikovu raniju  priču o referendumu o ‘9.januaru’, a šta su zauzvrat dobili?

Prvo,  sredinom ove godine Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija SAD-a objavio je novu “crnu listu” fizičkih i pravnih osoba na kojoj se nalazi i više imena iz Bosne i Hercegovine koja su SAD-u sumnjiva uglavnom zbog krivičnih djela ratnih zločina, kriminala i terorizma, a na njoj se od ove godine nalazi i Milorad Dodik. Sa Dodikom na ‘crnoj listi’ BiH je sve bliže članstvu u NATO-u i EU, jer će, budući da je ‘stavljen na lanac’, predsjednik RS-a sada  glasati za sve proevropske i NATO uslove.  Dodik je za oko pola godine, ispunio dva ključna zahtjeva koja su pred njega postavili zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack,  prije nego što je uvršten na crnu listu SAD.

Drugo, prije nekoliko sedmica su predstavnici vlasti RS-a i Republike Hrvatske potpisali ugovor o plinifikacije rafinerije u Bosanskom Brodu, kojim se navodno  rješava ekološki problem zagađenja u ovom gradu. U svemu se krije zamka, budući da je ovo privremeno rješenje dok Hrvatska ne izgradi plinski terminal na Krku, a onda se ruski gas, a sa njime i utjecaj izbacuju iz igre sa Balkana. Naravo u tome je učestvovao ponovo Dodik.

Treće, da je Dodikov predizborni referendum u potpunosti krahirao pokazuje nam i Saopštenje Vlade Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave od 26.12.2016. o neradnim danima i praznicima u januaru, objavljeno na Sajtu Vlade Republike Srpske. U njemu se navodi da je republički praznik Nova godina, i neradni su dani nedelja i ponedeljak, 1. i 2. januar, a vjerski praznik je pravoslavni Božić koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića pa vjernici imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u petak i subotu 6-og i 7-og januara.  ‘Deveti januar – Dan Republike Srpske’ i Sveti Stefan je predstavljen kao radni dan i prema obavještenju Vlade Republike Srpske zaposleni su bili obavezni da idu na posao i rade kao i bilo koji drugi dan u godini’. 

Saopštenje Vlade Republike Srpske u kome se vidi da je 9 januar – tzv. ‘Dan Republike Srpske’ običan radni dan, i da nije republički i vjerski praznik, pokazuje da je Dodik još jednom grubo ponizio i prevario soptveni narod, i da je referendum organizovan zbog sitnih političkih interesa i kako bi se građani doveli još jednom prevarili i doveli u zabludu pred lokalne izbore. Narod je naravno ‘popušio’ foru i Dodik je na lokalnim izborima ostvario najbolje rezultate u manjem entitetu, što se vjerovatno poklapalo sa Izetbegovićevim planom da učvrsti demoliranog Dodika na vlasti jer će mu biti potreban i kasnije.

Četvrto, Dodik je neuspjelim referendumom o tzv. Danu RS-a, kao i kasnijim sankcijama koje je dobio klasičan primjer svim srpskim predstavnicima kako će završiti ako krenu u avanturu brobe protiv državnih institucija, kakva je Ustvani sud BiH. Što je najvažnije, ovaj krah je i kod samog srpskog naroda raspršio iluzije o otcjepljenju RS-a i na koncu degradirana je sama ‘institucija referenduma u RS-u’. Tako kada bi neko danas i pokušao organizirati neku sličnu predstvu narod bi se odazvao u manjem broju nego na Dodikovu predizbornu anketu 2016.

Latinska prepredenost Dragana Čovića

Međutim, za razliku od Bakira Izetbegovića, Dragan Čović, inače ‘jako dobar prijatelj’ sa  Miloradom Dodikom je pet dana ranije u intervju DW-u kazao kako ‘priznanje Kosova za njega uopće nije upitno, pitanje je samo kako napraviti konsenzus oko toga’. Ovim je još eksplicitnije iznio stav većine Bošnjaka i Hrvata u BiH. Međutim, to i ne bi bilo čudno da ne postoji u medijima dobro popraćeni ‘savez Dodik-Čović’ Očigledno je i Čović u politički i finansijski osakaćenom Dodiku vidio šansu za ostvarenje nekih svojih snova o ‘trećem entitetu’.

Kako je krenulo, kada Dodik još malo ogladni, vjerovatno će i taj konsenzus o Kosovu biti lakše pronaći i Dodik će u zamjenu za pristup blokiranim računima i ‘opraštanjem krivičnih prijava’ vjerovatno zaigrati i na kartu priznavanja Kosova’. Kad je već toliko uradio za napredak BiH, može i tu sitnicu. Podsjećamo da je NATO komisija, koja je proteklih dana boravila u BiH kazala kako će dati pozitivnu preporuku za aktivaciju MAP-a za našu zemlju, što je direktno povezano sa registracijom državne imovine u RS-u.

Na kraju,  fokusiranjem pažnje na bespomoćnog Dodika mediji i političari u FBiH daju mu na značaju kako bi u još jednom ciklusu od 4 godine na krilima Dodikovog mešetarenja i poigravanja sa vlastitim narodom ‘taj rusofil’ uveo BiH u EU i NATO. Sa druge strane, srbijanski mediji dižu cijenu  Bakiru Izetbegoviću i nacionalističkom retorikom ponovo mu vraćaju ‘odlutale ovčice’.

 

 

(Global CIR Team)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Haha maestralno, mogu misliti kako se kuha dok ovo čita

    Reply

Komentiraj