ZBOG ‘SLOBODE GOVORA’: SAD protiv rezolucije UN-a o zabrani veličanja nacizma

SAD planiraju da glasaju protiv rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje veličanje nacizma, saopštio je Stejt department. Zvaničnici navode da zabrane slobode govora i drugi problemi u toj rezoluciji čine nemogućim za SAD da podrži taj dokument, o kome će se glasati danas u Komitetu za ljudska prava Generalne skupštine UN.

Ova rezolucija koju je predstavila Rusija, poziva sve države članice UN-a da zabrane pronacistički govor i organizacije, i da uključe i druge zabrane pri govoru i izlaganjima u skupštini. Prema prvom amandmanu američkog ustava, građanima je garantovana sloboda govora o bilo čemu, pa čak i hvala sljedbenika nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

SAD kako se navodi, svake godine glasaju protiv te rezolucije zajedno sa “šačicom” drugih, dok države Evropske unije obično ostaju suzdržane. Rezolucija, navodi se, svake godine bude većinski usvojena, ali obično “uz malo galame”.

Međutim, američka agencija navodi da bi ove godine moglo da nastane veće komešanje prilikom američkog glasa protiv rezolucije, s obzirom na to da je ovo prva godina glasanja otkako je novi predsjednik Donald Tramp preuzeo funkciju. Agencija pojašnjava da bi do toga moglo da dođe zbog optužbi na Trampov račun da nije dovoljno oštar prema neonacistima što on snažno odbacuje.

Američki zvaničnici zbog toga pokušavaju da objasne da ta zemlja ne podržava pronacistički govor, ali ne može ni da glasa za rezoluciju kojom se on zabranjuje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj