INCIDENT NA VJEŽBI NATO-a U NORVEŠKOJ: Erdogan i Ataturk predstavljeni kao neprijatelji, Turska odmah povukla vojnike, a Stoltenberg se javno izvinio

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan naredio je povlačenje svih 40 turskih vojnika s vježbe NATO-a u Norveškoj. Erdogan je to naredio jer se u jednom dokumentu pripremljenom za vježbu  na “popisu neprijatelja” našlo i njegovo ime, kao i ono osnivača moderne turske države, Mustafe Kemala Ataturka.  

Ime turskog predsjednika na "popisu neprijatelja" NATO, Stoltenberg se izvinjava

Erdoan je rekao i da je NATO “nikakav savez”.  NATO međutim nije potvrdio da je bilo problema tokom vježbe u Norveškoj. Već neko vrijeme iz raličitih razloga ima napetosti u NATO odnosima s Turskom, a isto se događa i u odnosima Turske sa SAD-om i Njemačkom. Istovremeno se Ankara približava Moskvi s kojom sarađuje u ratu u Siriji.

Cilj vježbe je testiranje sposobnosti komande za veliku zajedničku akciju u okruženju visokog intenziteta raovanja. Vojna vježba treba biti okončana danas, a svi turski vojnici povukli su se jučer. Erdogan je rekao kako je razgovarao sa načelnikom Generalštaba Turske i ministrom evropskih integracija, koji su bili na putu u Kanadu.

Prenijeli su o čemu je riječ i da se radi o NATO vježbi. Kazali su kako se tamo nalazi 40 naših vojnika i predložili su da ih povučemo. Naravno, rekao sam da to urade odmah. Neka se naši vojnici povuku, bez obzira da li će biti uklonnjeni ti ciljevi (neprijateljskog tona). Ovakav savez i ovakvo partnerstvo je nemoguće“, kazao je Erdogan.

Stoltenberg se izvinio

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uputio je izvinjenje Turskoj povodom incidenta tokom vojne vježbe u norveškom gradu Stavanger, na kojoj su Mustafa Kemal Ataturk i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan “predstavljeni kao neprijatelji”, nakon čega je Erdoan povukao svoje vojnike sa vježbi.

On se izvinio turskom predsjedniku zbog uvrede i dodao da je incident “djelo pojedinca” i da ne odražava stav Alijanse prema Turskoj.  Stoltenberg je dodao da je pojedinac odgovoran za incident norveški civilni izvođač radova i da nije zaposlen u NATO, te da je na vlastima Norveške da odluče o disciplinskoj mjeri za individualne postupke, prenosi AP. 

Turska je važan saveznik Alijanse, čiji je doprinos zajedničkoj bezbjednosti veoma važan“, rekao je generalni sekretar NATO.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj