MNOGO VIŠE NEGO ŠTO JE TRAŽILA BIJELA KUĆA: Vojni budžet SAD-a nevjerovatnih 700 milijardi dolara

Američki Kongres odobrio je gotovo 700 milijarda dolara za obranu u budžetskoj 2018. godini, što je više od onoga što je Donald Tramp (Trump) tražio.

Senat je napokon jednoglasno donio taj zakon, nakon Predstavničkog doma u utorak. Američki predsjednik koji je obećao da će “obnoviti” oružane snage treba ga još potpisati da bi stupio na snagu.

Prijetnja Sjeverne Koreje

Iznos je za oko 15 posto veći nego za 2016., godinu predsjedništva Baraka Obame (Barack), i za 26 milijarda više od budžeta koji je tražila Bijela kuća, što je gotovo četiri posto više, prenosi Index.hr.

Suočeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa, američki poslanici odobrili su i iznimno povećanje – za oko 50 posto – budžeta Agencije za protivraketnu odbranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijarda kako bi se finansirale desetine novih presretača.

Rast plaća vojnika 

Iz novog budžeta finansirat će se kupovina nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (dvadeset više nego što je Tramp tražio), desetak helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog). Plaća vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 miliona dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 miliona za sustav protivraketne obrane.

Zakon se odnosi na budžetsku 2018. godinu, koja je počela 1. oktobra 2017.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj