NALJUTIO MOGERINIJEVU TRAŽENJEM JAČEG ANGAŽMANA SAD-a: U Briselu otkazana pres-konferencija sa Haradinajem

Evropska unija (EU) je otkazala zakazanu konferenciju za štampu sa kosovkim premijerom Ramušom Haradinajem koja je trebala biti održana poslije sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. Dok Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan, tvrdi da je razlog “agenda”, pouzdani izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) to drugačije tumače.

Prema navodima pouzdanih izvora koji su prisustvovali sastanaku, atmosfera na sastanku je od samog početka bila napeta, a kulminirala je kada je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, navodno, insistirao na jačem angažovanju Sjedinjenih Država u dijalogu. “Ona (Federica Mogherini, visoka predstavnica EU, op. a.) je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila”, rekao je izvor za RSE (ime poznato redakciji).

Konferencija za štampu je dio dnevnog reda kada se jednom godišnje održava Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje. To je bio slučaj u četvrtak sa Srbijom ili u srijedu sa Albanijom, kao i u ranijim slučajevima sa drugim državama regiona.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj