RAT SA IRANOM NE MOŽE VIŠE ČEKATI: Kralj Salman već iduće sedmice predaje krunu svome 32-godišnjem sinu Mohammadu

Saudijski kralj Salman odstupit će iduće sedmice s trona i prepustiti ga svome sinu, 32-godišnjem princu Mohammadu bin Salmanu kojeg je nedavno proglasio svojim nasljednikom. Tu vijest potvrdio je izvor blizak kraljevskoj obitelji al-Saudi, javlja Daily Mail.

Događaji u Saudijskoj Arabiji zadnjih tjedana odvijaju se visokim intenzitetom, a prijenos kraljevske titule s oca na sina slijedi nakon što je mladi princ Mohammad bin Salman u nemilosrdnoj antikorupcijskoj akciji dao uhititi i zatvoriti četrdesetak uglednika i dužnosnika, među kojima su i neki članovi kraljevske obitelji, bivši ministri te biznismeni teški milijarde dolara.

Daily Mail piše kako će se novookrunjeni kralj odmah usredotočiti na Iran, najvećeg suparnika Saudijske Arabije u toj trusnoj i naftom bogatoj regiji. Sadašnji kralj Salman zadržat će tek neke ceremonijalne ovlasti, dok će politiku kraljevine voditi ambiciozni i prema van prilično ratoborni, a prema unutra reformistički nastrojeni princ.

“Uvjeren je da mora napasti Iran i Hezbollah”

“Ako se ne dogodi nešto dramatično, kralj Salman objavit će imenovanje Mohammada bin Salmana kraljem Saudijske Arabije već sljedeće sedmice”, kazao je visoki izvor.

Mnogi strahuju da će dolaskom na vlast MBS-a (kratica koju koriste zapadni mediji imenujući mladog princa) poduzeti vojnu akciju protiv Irana te uz pomoć Izraela pokušati uništiti Hezbollah, proiransku  organizaciju na jugu Libanona.

“MBS je uvjeren da mora udariti na Iran i Hezbollah”, kazao je isti visoki izvor blizak kraljevskoj obitelji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj