(VIDEO) IRAK KONAČNO SLOBODAN: Vojska oslobodila i posljednji grad od terorista

Iračke snage su oslobodile grad Ravu od terorista, koji je bio jedno od posljednjih uporišta tzv. ‘Islamske države’  u toj zemlji. Iračka zastava se zavijorila u Ravi, saopštila je vojska.

Portparol Komande za specijalne operacije vojske Iraka je saopštio da su inženjeri postavili pontonski most na rijeci Eufrat pred zoru i tako omogućili vojnicima da dođu do predgrađa Rave.

Smještena u provinciji Anbar u dolini Eufrata, Rava je bila posjlednje uporište DAIŠ-a u Iraku. Njeno oslobađanje znači da su džihadisti pobijeđeni u svim gradovima i selima Iraka, iako manji znaci otpora postoje u pustinjskoj oblasti na zapadu zemlje. Podsjetimo, i sirijska vojska je uspjela osloboditi provinciju Dejr el Zor koja je tri godine bila pod okupacijom terorista. 

U posljednjih nekoliko mjeseci, teroristička grupa DAIŠ je pretpjela niz poraza u Iraku i Siriji, tako da su ostali bez 95 odsto teritorije koju su nekada držali. Oko 40.000 civila je ubijeno u Iraku od 2012. godine, a više od 400.000 ljudi je stradalo u Siriji u proteklih 6 godina, navodi UN.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj