ANKARA NIJE POSVEĆENA DEMOKRATIJI I LJUDSKIM PRAVIMA: EU ukunula fondove namijenjene Turskoj

Iz budžeta EU za narednu godinu ukinuti su fondovi namijenjeni za Tursku i izražena je sumnja u posvećenost Ankare demokratiji i ljudskim pravima. Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je među vodećim glasovima za smanjenje fondova za Tursku nakon masovnih hapšenja izvršenih u toj zemlji nakon prošlogodišnjeg navodnog vojnog udara.

Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici članica evropskog bloka saglasili su se da će smanjiti “predpristupne fondove” za 105 miliona eura i da će zamrznuti prethodo najavljenih 70 miliona eura. U saopštenju poslanici Evropskog parlamenta navode da su “primjetili pogoršanje situacije u Turskoj u oblasti demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava”.

U Turskoj je od neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine sa posla otpušteno više od 140.000 ljudi, uhapšeno je 50.000, uključujići političare iz redova opozicije, akademike, novinare, aktiviste i državljane EU. “Poslali smo jasnu poruku da novac koji daje EU ne može biti odobren bez određenih uslova”, rekao je rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Zigfrid Muresan.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj