DOKUMENTARAC VEĆ POBRAO DESETAK VRIJEDNIH NAGRADA: “Scream for me Sarajevo” pobjednik Chicago film festivala

Scenarist  Jasenko Pašić i reditelj Tarik Hodžić su na upravo završenom Chicago Film Festivalu koji je trajao od 9. do 12. studenog, osvojili prvu nagradu za najuspješniji dokumentarac, zahvaljujuci 95 minutnom ostvarenju “Scream for me Sarajevo”, koje je već dobilo oko desetak vrijednih, regionalnih ali i međunarodnih priznanja.

Prema obrazloženju žirija CIMM-a film se nalazi među najvrijednijim dokumentima o blokadi grada dugoj 1400 dana. Obrađuje boravak i koncert Brucea Dickinsona i njegove grupe “Sunkworks”, 14. prosinca 1994. godine, kada je cijeli grad bio mobiliziran i mnostvo mladih po cijenu života nastojalo prisustvovati događaju. Dickinson je u to doba izdao svoj drugi autorski album “Balls to Picasso” i prvi nakon odlaska iz popularnog Iron Maidena, čiji je bio nezamjenjiv frontman.

Piše: Džana Mujadžić

Ostvarenje posjeduje osmišljenost i na nevjerovatno šarmantan  način pokazuje događaje i užasnu stvarnost grada koji je svaki dan umirao, pred očima svijeta. Reditelj je pronašao nakadašnje mladiće i djevojke koji dva desetljeća kasnije svjedoče o dešavanjima.

Film je univezalan i može se prilagoditi aktualnoj političkoj sadašnjosti u Siriji ili Ukrajini, Bliskom istoku te podsaharskoj Africi. Zanimljivo je kako ne izaziva sućut jer je reditelj umio upotrijebiti magićnost sedme umjetnosti i učiniti da životni polet žitelja Sarajeva i njihova želja za opstankom, zasjene opsadu i svakodnevno umiranje. U Chicagu je rečeno kako je to film o jačini postojanja.

“Scream for me Sarajevo” je najprije pokazan na proslogodisnjem SFF-u gdje je dobio nagradu za Prava čovjeka, Nagradu pubike i Specijalno priznanje žirija. Zatim je projiciran na Göteborg Film Festivalu, Let’s CEE u Beču, Vilnus Film Festivalu. Nagrađen je u Londonu i prikazan u cijeloj Njemačkoj. Producenti su Adnan Cuka iz sarajevske produkcije Prime Time i Tatjana Bonny iz Londona.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj