PRST U OKO ANGELI MERKEL! HDZ stao uz bok s europskim radikalima i u EU parlamentu glasao protiv rezolucije kojom se osuđuje fašistički marš u Varšavi

Svi HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu digli su jučer ruku protiv rezolucije kojom se osuđuje marš fašista u Varšavi i kršenje vladavine prava u toj zemlji i tako stali na stranu radikala, protiv Europskih pučana.

Marširalo se u ime nacionalnog ponosa s Bogom na čelu parade, uz prešutnu podršku Katoličke crkve i asistiranje državne televizije. Marš je od strane vladajuće politike, s izuzetkom predsjednika države, ocijenjen kao veličanstveni domoljubni skup.

Je li onda ikakvo čudo da je HDZ odbio osuditi marš 60 tisuća poljskih neofašista u Varšavi? 

Je li također neobično da su jučer HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, protivno odluci grupacije Europskih pučana kojoj pripadaju, glasali protiv rezolucije kojom se Poljsku ozbiljno upozorava zbog kršenja vladavine prava i traži od poljskih vlasti da osudi taj marš?

Ne samo da su glasali protiv svoje grupacije, kao i protiv odluke drugih relevantnih političkih skupina, socijaldemokrata i liberala, nego su stali uz bok radikalnim desnim grupacijama.

Čak 438 zastupnika bilo je za rezoluciju, a među onih 152 protiv našao se i HDZ, uz bok desnim radikalima.

I tko kaže da je Andrej Plenković odvukao HDZ prema desnom, umjerenom centru?

Skandalozni radikalizam

Odluka zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu, među kojima je i Plenkovićeva bliska suradnica Ivana Maletić, bila bi skandalozna, pa i sramotna, kad ne bi zapravo bila potpuno očekivana od stranke koja na domaćem terenu uporno izbjegava osuditi radikalizam. Jasno, onda kad ga sama ne njeguje.

Sve ono što je viđeno u Varšavi prije pet dana viđeno je, do određene mjere, i u Hrvatskoj. Povorke fašista i nacionalista, prešutna (ili manje prešutna) podrška Katoličke crkve, šutnja hadezeove vlasti ili pak otvoreno navijanje HDZ-a za takve parade.

Od šatoraša i stožeraša do marša na Vijeće za elektroničke medije i juriša na Banske dvore, do “veličanstvenog navijanja” u Maksimiru i pregovora s filoustašama o tome smije li Vlada (po)maknuti ustaški spomenik iz Jasenovca.

Mi Poljaci!

I dok se cijela civilizirana Europa digla na noge zbog Poljske, Plenković i društvo prave se kao da se ništa nije dogodilo. I ne samo to, već zastupnici Plenkovićeve stranke, uz Marijanu Petir i Ružu Tomašić, skupa s desnim radikalima glasaju protiv rezolucije Europskog parlamenta.

Hrvatska možda još nije postala Poljska, ali se jako trudi to postati.

Dosad nas je Kolinda Grabar Kitarović svojim inicijativama gurala uz bok Poljskoj i Mađarskoj, Trumpu i Putinu, dok se Plenković ponašao kao da se ništa ne događa. Ali sada je i Plenkovićeva stranka digla ruku za neofašističku, klerikalno-nacionalističku Poljsku.

Nasuprot odluci Europskih pučana na čelu s Angelom Merkel kojima HDZ službeno pripada.

Bila bi to sramota kad se HDZ ne bi time ponosio.

Sramota za Hrvatsku

Odnosno, bila bi to sramota za Hrvatsku, kad i ona sama ne bi pod HDZ-om živjela poljski scenarij. Nešto, doduše, radikalnije pod Tomislavom Karamarkom i njegovim desničarskim trabantima iz Domoljubne koalicije. Ali Plenković zato sada potiho održava tu žeravicu.

Ona njegova tlapnja o tome da će HDZ pozicionirati stranku čvrsto na desnom centru, kao stranku demokršćanskog usmjerenja, kao “politički mainstream” razbila se na glasanju njegovih zastupnika u Europskom parlamentu.

Europarlamentarci su osudili Poljsku i zbog ugrožavanja neovisnosti sudstva, zbog narušavanja prava žena i financiranja civilnog društva. Treba li nas čuditi što je HDZ glasao protiv?

Za Poljsku spremni

HDZ je pod Karamarkom udario na civilno društvo, Plenković to nije sanirao. HDZ-ovci su udarili na svoje žene, Plenković se povukao. HDZ je kontaminirao pravosuđe, Plenković nije od toga pobjegao.

Hrvatskom nisu još marširale desetine tisuća fašista, ali su se stvarale dvije kolone u Vukovaru, udaralo se čekićima na ćirilične ploče, dizale su se barikade od plinskih boca, jurišalo se na Vladu, prozivalo neprijatelje, Srbe, komuniste i loše Hrvate, te na zahtjev povijesnog revizionista skinulo Titov trg u Zagrebu.

A predsjednica je poručila da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav.

Plenković je malo toga osudio, a sada se vidi da ni svoju stranku nije previše reformirao.

To bi doista samo Milorad Pupovac “suhim zlatom platio”.

 

 

(Global CIR/24sata.hr)

Komentarion this Post

 1. Neumorno,bez otpora,vode Hrvatsku debelu kravu na mužnju! Podvode ju usput podivljalim
  bikovima i čekaju svoje crne teliće. Ovaj čoban i ćobankuša pastiri su u službi znane satrapske organizacije s ispostavom na Kaptolu!

  Reply
  • Ivan Koren

   Jasno je odakle vjetar puše. Sve što nije na strani ljevičara, su neofašisti, klerofašisti i nacionalisti. Tu je i Trump. Pa i Putin itd… koji reče: “Nama ne trebaju manjine.Manjine trebaju nas. Ako im naši zakoni ne valjaju neka idu tamo gdje imaju takve zakone kakve žele.” Nije svatko Putin….
   A meni se čini da su Poljaci marširali sa parolom”Hoćemo Boga” i protiv imigranata.. A mislim da samo ljevičari mogu Boga svrstati među neofašiste, klerikaliste i nacionaliste.
   Osoba koja je pisala ovaj komentar, još uvijek misli da su oni arbitri i da oni odlučuju o tome tko je neofašista, klerofašista i nacionalista.Ta su vremena prošlost. Bezlični tip bez roda i ponosa, isprana mozga. A možda barem s rodnom ideologijom. Moraš se s tim pomiriti da izumirete, jer niste ni u čem proveli Marksa, koji reče: Ne radi se o tome da tumačimo svijet, nego da se on promijeni. Znači fulali ste do kraja i dalje fulate jer pokušavate tumačiti svijet bez mandata i zato se javljaju novi smjerovi i pokreti, bilo već viđeni bilo novi.

   Reply
 2. Ovaj je članak napisan u tipičnoj ljevičarsko-fašističkoj formi.Hitler je bio ljevičar.Staljin također sve što je retardirano u čovjeku ima zajednički naziv-LJEVICA.Toliko su nepismeni da samo prepisivaju plaćene članke od bloga do bloga a primanja im ovise od ZLA KOJEGA MOGU PROIZVESTI.

  Reply
 3. Soroševa Gučenja na radnom zadatku,nešto čovjek treba raditi,najslađe su pare serući zarađene.

  Reply

Komentiraj