(VIDEO) RAZORNO ORUŽJE: Koliko uopće Rusija ima interkontinentalnih balističkih raketa?

Strateške raketne postrojbe ruske vojske imaju oko 400 interkontinentalnih balističkih raketa, izjavio je zapovjednik Strateških raketnih trupa general-pukovnik Sergej Karakajev, a prenosi Russia Beyond.

Strateške raketne postrojbe ruske vojske imaju oko 400 interkontinentalnih balističkih raketa s bojevim glavama različitog tipa i klase.

Broj ograničen Sporazumom START, ali dovoljan

“Ovaj broj raketa odgovara parametrima ograničenja strateškog ofenzivnog naoružanja propisanog Sporazumom START i dovoljan je za izvršavanje raznovrsnih zadataka nuklearnog odvraćanja”, izjavio je general-pukovnik Karakajev.

General Karakajev istaknuo je da ove trupe umjesto raketa kopnenog baziranja ‘Topol’ dobivaju nove raketne sustave ‘Jars’. Njima se naoružavaju pukovnije Kozeljske raketne divizije. Unificirani raketni sustavi ‘Jars’ stižu i u mobilnu postrojbu strateških raketnih trupa u Joškar-Olinskoj i Irkutskoj raketnoj diviziji. Zamjena raketa već je izvršena u Tejkovskoj, Nižnjetagilskoj i Novosibirskoj jedinici. Planirano je da sve raketne divizije dobiju novi sustav do 2026. godine.

‘Jars’ je izvana sličan ‘Topolju’, ali je to u suštini novi perspektivni raketni sustav s interkontinentalnom balističkom raketom koja ima moćna sredstva za svladavanje protuzračne obrane, a koji uključuje novu borbenu opremu. Znatno su poboljšane karakteristike sredstava veze. Zahvaljujući suvremenim sredstvima maskiranja i imitacije ovaj sustav je neprimjetniji na terenu”, izjavio je general-pukovnik.

Pored toga, ‘Jars’ umjesto jedne ima 3-4 nuklearna bojeve glave, a domet rakete je preko 10.000 kilometara. Stručnjaci tvrde da su u stvaranju ovog sustava primijenjena napredna tehnološka rješenja koja jamče veliku otpornost raketa.

 

(Global CIR/RBTH)

Komentiraj