HARIRI OTET I UCIJENJEN?! Saad Hariri i supruga u Parizu, a dvoje djece im ostalo u Saudijskoj Arabiji

Visoki zvaničnik u kabinetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona izjavio je da Francuska nije zabrinuta zbog toga što je libanski premijer Saad Hariri ostavio dvoje djece u Saudijskoj Arabiji prije dolaska u Pariz, dodavši da će se Hariri vratiti u Liban narednih dana, prenosi AP.

Slikovni rezultat za saad hariri

Nemamo nikakvog razloga da budemo zabrinuti zbog toga. On (Hariri) je ostavio dvoje djece u Rijadu zato što su tata i mama smatrali da je najbolje ostaviti dvoje djece u Rijadu – kazao je zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, odgovarajući na pitanje da li bi Saudijska Arabija mogla da iskoristi djecu kako bi vršila pritisak na Haririja.

AP navodi da su se Haririju, nakon sastanka oči u oči sa Makronom, u Jelisejskoj palati na ručku pridružili supruga i najstariji sin. Hariri, koji je prije dvije nedjelje podnio ostavku na tu funkciju prilikom posjete Saudijskoj Arabiji, doputovao je u subotu u Pariz iz Rijada u trenutku kada je u Libanu politička situacija uzburkana.

Libanske televizijske stanice objavile su snimke na kojima se vidi kako Hariri izlazi iz automobila ispred svoje kuće u Parizu i ulazi u zgradu ne obrativši se novinarima, prenosi AP. Navedeno je da je Hariri u Pariz stigao u društvu supruge Lare al-Azm, ali se na snimku nije vidjelo nijedno od njegovih troje djece. Makron je uoči sastanka u Jelisejskoj palati najavio da će Hariri biti dočekan “s počastima kakve dolikuju jednom premijeru” iako je on objavio da podnosi ostavku, ali Liban njegovu ostavku još nije prihvatio.

Libanski premijer objavio je 4. novembra da podnosi ostavku u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije, što je Liban uvelo u ozbiljnu političku krizu. Libanski predsjednik Mišel Aun odbio je da prihvati njegovu ostavku, optuživši Saudijce da ga drže u pritvoru protiv njegove volje.

Mnogi Libanci smatraju da je Hariri u Saudijskoj Arabiji bio u kućnom pritvoru kao deo saudijskog plana da potkopa koalicionu vladu koju je on oformio sa Hezbollahom prošle godine. Hariri je, međutim, rekao da je u Saudijskoj Arabiji boravio kako bi se sa tamošnjim zvaničnima konsultovao o budućnosti Libana i odnosu te zemlje sa arapskim susjedima, odbacivši kao “glasine” navode da je u Rijadu bio u pritvoru.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj