PA NISMO MI GLUPI! Američki general: Kada bi Tramp tražio nuklearni napad usprotivio bih se

Američki general Džon Hiten (John Hyten), zapovjednik Strateškog zapovjedništva američkih oružanih snaga (STRATCOM), rekao je da će se usprotiviti američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) ako on zapovjedi “nezakonito” lansiranje nuklearnog oružja. 

Komandant nuklearnih snaga SAD: Ne bih poslušao Trampa

CBS News prenio je da je general Hiten na sastanku Halifax foruma za međunarodnu sigurnost, organiziranog u kanadskoj pokrajini Nova Škotska, rekao da je jako puno razmišljao o tome što bi učinio kada bi dobio takvu zapovijed.

“Mislim da neki ljudi misle da smo mi glupi”, rekao je, odgovarajući na pitanje o takvoj mogućnosti. “Mi nismo glupi. O tome puno razmišljamo. Kada imate tu odgovornost, kako da o tome ne razmišljate?”

Kao komandant STRATCOM-a ja savjetujem predsjednika, on će mi reći šta da radim. A ako je to nezakonito, šta će se desiti? Reći ću: ”Gospodine predsjedniče, to je nezakonito”. I šta će on uraditi? Upitće, ”šta bi bilo legalno?” I izaći ćemo sa opcijama, sa kombinovanim kapacitetima kao odgovor na svaku situaciju i to tako funkcioniše. Nije tako komplikovano”, objasnio je Hajten.

On je rekao da je razmatranje scenarija za reagovanja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa. “Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života da provedete u zatvoru”, rekao je on.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev da komentariše Hajtenovu izjavu, navodi Rojters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj