POLJSKI MINISTAR ODBRANE: Rusi se ne pripremaju za odbranu, već za agresiju

Ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič smatra da su provokativne akcije Pjongjanga povezane sa “planovima i agresivnim ponašanjem” Rusije.

(Foto: Screenshot)

– Sa poljskog gledišta, aktivnosti Sjeverne Koreje strogo su povezane sa ruskim planovima i agresivnim ponašanjem Rusije – rekao je Mačerevič.

Prema njegovim riječima, ovo je važno za shvatanje “obima agresije i planova Rusije“. Poljski ministar dodao je i da su nedavne rusko-bjeloruske vojne vježbe “Zapad 2017” dokaz da se Moskva priprema za “agresiju”. Ministar je istakao da su vježbe održane na prostoru između Sjevernog okeana i Crnog mora i da su na njima lansirane balističke rakete “Iskander“.

– Rusi se nisu pripremali za odbranu, već za agresiju – naglasio je Mačerevič. – To više nije hladni rat, već nešto više – zaključio je poljski ministar.

Vojne vježbe ”Zapad 2017” održane su u Belorusiji i Rusiji od 14. do 20. septembra. Vježbe je posmatralo 95 predstavnika iz 50 zemalja. U manevrima je učestvovalo 12.700 vojnika, 680 jedinica vojne tehnike, oko 70 aviona i helikoptera i 10 brodova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj