PUTINOV PLAN JAČANJA MORNARICE: Žele osigurati ‘trajnu vojnu prisutnost’ na Mediteranu, pored Sirije djeluju u Libiji i Egiptu

Da ozbiljno misle vratiti titulu vojno najmoćnije svjetske sile, Rusi su pokazali zadnjim potezima u mediteranskoj regiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava uspostaviti trajnu vojnu prisutnost ruske vojske u Mediteranu kako bi omeli ideju SAD-a o slobodnom kretanju i držanju NATO-ve flote u toj regiji.

Ruska je vojska u julu poslala otprilike 15 plovila u sklopu MTF-a (Mediterranean Task Force). Oni su si, naime, osigurali dugoročnu prisutnost ove flote u sirijskom Tartusu nakon što su s Assadovom vladom potpisali bilateralni sporazum kojim im se produžuje najam tamošnje baze za sljedećih 49 godina.

Sve kompleksniji ruski napadi daju potvrđuju koliko ta zemlja ozbiljno drži do razvoja i modernizacije svojih oružanih snaga. Putin sada koristi rat u Siriji kako bi testirao svaki novitet u mornarici, prvenstveno oružje i to u pravim borbenim akcijama, pišu na stranicama Instituta za studije o ratu. Da misli ozbiljno, pokazalo je testiranje supersoničnih protubrodskih raketa P-800 Onyx.

Mediteranska će flota nastaviti dobivati, ali i testirati u realnim uvjetima, sve novitete ruske vojske, a čini se da, osim u Siriji, djeluju i na obalama Egipta i Libije.

Ovako će Rusija, koja se inače u strateškom partnerstvu s Iranom, proširiti svoj utjecaj u mediteranskoj regiji istovremeno ugrožavajući manevarski prostor američkih flota u na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Sve veća ruska prisutnost, ali sve brža modernizacija vojske, mogli bi u budućnosti ugroziti prohodnost morskih prolaza poput Hormuškog tjesnaca, Sueskog kanala i tjesnaca Bab al Mandab, ključnih za globalne trgovačke pravce.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj