UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE NA DNU OKEANA! Svako stvorenje pronadeno na dubini od 10.890 metara unijelo je u svoj organizam bar neku vrstu vještackih materijala, uključujuci najlon, PVC i PVA

Naučnici sa Univerziteta u Njukastlu došli su do šokantnog otkrića za vrijeme istraživanja doline Celendžer Dip u Marijanskoj brazdu poznate kao najdublje tačke na Zemlji. Tim je prvi put pronašao plastiku u stomacima morskih stvorenja na dnu okeana, što znači da više ne postoji dio svjetskih okeana do kojeg nije dospio ljudski otpad.

Naučnici u panici: Uznemirujuće otkriće na dnu okeana

Svako stvorenje pronadeno na dubini od 10.890 metara unijelo je u svoj organizam bar neku vrstu vještackih materijala, uključujuci najlon, PVC i PVA, piše Indipendent, a prenosi B 92. Doktor Alan Džejmison, profesor marinske ekologije i vodeći naučnik istraživanja, rekao je da su rezultati prilično zabrinjavajuci i da zahtijevaju hitnu akciju.

Tim je testirao 90 vrsta ljuskara u nekoliko ultradubokih rovova u Pacifiku – Marijanska brazda, Izu-Bonin vulkanski rov, rov Peru-Čile, rov Novi Hebridi i rov Kermadek. U svakom od njih pronađena su stvorenja koja su pojela neku vrstu vještackih vlakana ili plastike, od 50 procenata na Novim Hebridima, do 100 procenata u Marijanskom rovu.

“Smeće koje završava u okeanima dospijeva do njihovih najdubljih tačaka, a jednom kada potone na njihovo dno, tu i ostaje. To znači da će količina plastike u rovovima neprestano rasti, što je vrlo zabrinjavajuce. Riječ je o problemu globalnih razmjera”, rekao je Džejmison.

U okeanima svake godine završi više od osam miliona tona plastike. Naučnici pretpostavljaju da se u morima trenutno nalazi oko 300 miliona tona plastičnog otpada, a da ce do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego ribe. Prema predviđanjima stručnjaka, u vodi se nalazi otprilike 51 bilion (eng. trillion) mikroplastičnih čestica, što je 500 puta više od broja zvijezda u našoj galaksiji.

Zbog zagađenja je trenutno ugroženo više od 600 vrsta širom svijeta, zbog čega mnogi ovu pojavu nazivaju periodom šestog masovnog pomora na Zemlji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj