(VIDEO) POGLEDAJTE SNIMAK: Vatrena kugla pretvorila noć u dan na sjeveru Finske

Finski znanstvenici pokušavaju izračunati putanju vatrene kugle, vjerovatno meteorita, koja je dramatično rasvijetlila noćno nebo na sjeveru te zemlje u četvrtak oko 18:40. 

Navodni meteorit osvijetlio je nebo na pet sekundi pri padu i prouzročio udarni val koji se osjetio poput eksplozije u finskoj arktičkoj pokrajini Laponiji. Međutim, bljesak je bio toliko sjajan da se vidio i u sjevernoj norveškoj pokrajini Finnmark, kao i na ruskom poluotoku Kola. 

Meteorit se vjerojatno nije raspao, već srušio na Zemlju

Štoviše, znanstvenici smatraju da se meteorit nije, kao što je najčešće slučaj, raspao u atmosferi, već da se srušio na Zemlju. “Vjerujemo da se nije dezintegrirao, već da je dosegao zabačeni dio Finske”, rekao je profesor fizike Tomas Kohout sa Sveučilišta u Helsinkiju za Associated Press, koji je meteorit opisao kao “jedan od najsjajnijih” dosad viđenih.

Bili bismo sretni da ga pronađemo, budući da je to jedinstvena prilika da dođemo do inače nedostupnog svemirskog materijala”, dodaje Kohout. Međutim, potraga za meteoritom otežana je činjenicom da taj dio svijeta trenutno ima samo četiri sata dnevnog svjetla.

“Svjetlo je došlo odasvud oko nas”

Viktor Trošenkov s Ruske akademije znanosti ocijenio je za rusku agenciju Tass kako je moguće da se radi o dijelu redovite kiše meteora, poznate kao Leonide, budući da ovaj astronomski fenomen obično doseže svoj vrhunac u ovo doba godine. Stoga vatrena kugla koja se vidjela u Finskoj vjerojatno nije bila jedina nego samo najsjajnija, a druge su možda ostale skrivene zbog guste naoblake, kaže Trošenkov.

Očevidac Atle Staalesen ispričao je za Barents Observer kako je vidio misteriozni nebeski objekt sjeverno od finskog grada Inarija. “Svjetlo je došlo odasvud oko nas, kao masivna eksplozija koja je trajala nekih pet, šest sekundi”, rekao je. Morten Bilet iz Norveške meteorske mreže kaže da je meteorit zaista eksplodirao nekoliko puta na svom putu prema Zemlji te da se vjerojatno zabio u planinu. 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj