KOLAPS PREGOVORA O NOVOJ KOALICIJI U NJEMAČKOJ: FDP napustila pregovore, Merkelova ima dvije mogućnosti – manjinska vlada ili novi izbori

Pregovori između četiri njemačke stranke koje pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju su propali, nakon što ih je napustila Slobodna demokratska partija (FDP), navodeći nepomirljive razlike.

Deutschland Sondierungsgespräche in Berlin | Merkel

Angela Merkel je izrazila žaljenje zbog raspada pregovora, istaknuvši kako ona i njezin konzervativni blok smatraju da se to desilo  “na putu gdje su mogli postići sporazum”. “Žao mi je, s punim poštovanjem za FDP,  što nismo postigli međusobni dogovor”, rekla je novinarima nedugo nakon ponoći po lokalnom vremena.

Sat vremena ranije, čelnik FDP-a Christian Lindner najavio je da je njegova stranka izašla iz pregovora nakon što su “dosegnuti kompromisi ponovno dovedeni u pitanje”. “Bolje je ne vladati, nego pogrešno vladati”, rekao je. – Danas (nedjelja) u pregovorima nije bilo napretka, već su postojale prepreke koje su dovele u pitanje već napravljene kompromise – rekao je lider FDP-a.

Odluka te stranke znači da će njemačka kancelarka Angela Merkel morati ili da formira manjinsku vladi ili da organizuje nove izbore, navodi agencija.

Ranije u nedelju objavljeno je da su pregovori tri nemačka potencijalna koaliciona partnera zašli duboko u “produžetke”, a da je jedina realna nada mandatarke Angele Merkel da će osigurati četvrti kancelarski mandat, nakon lošijeg izbornog rezultata u septembru, tročlana koalicija konzervativaca, liberala i Zelenih.

 

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj