SLUČAJ PRIJAVLJEN EUROPSKOJ FEDERACIJI NOVINARA: Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ponovljene prijetnje novinaru Domagoju Margetiću

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje ponovljene prijetnje slobodnom novinaru Domagoju Margetiću naročito brojne u posljednjih nekoliko dana.

Nakon najave novih emisija serijala Necenzurirano što ih Domagoj Margetić priprema u programu TV Mreže, a koje se bave slučajevima ratnog profiterstva, kolega Margetić primio je niz prijetnji upućenih elektroničkom poštom i putem društvenih mreža.

Među uglavnom anonimnim porukama su i one da ga treba iseliti iz Hrvatske, da je izdajnik, da ga treba pretući i polomiti mu kosti, te poziv na kavu koja će mi biti „posljednja u životu“.

A sa Facebook profila pod imenom Joško Jurić, poslana je poruka u kojoj je adresa Domagoja Margetića uz dodatak “ Kome je usput neka posjeti redikula. Nek se trese kad ide doma.”

Domagoju Margetiću učestalo se prijeti, a do sada je više puta i fizički napadnut jednom preživjevši i pokušaj ubojstva. Novi val prijetnji i objavu njegove adrese HND smatra pozivom na linč. Prijetnje su prijavljene policiji.

Nove prijetnje Domagoju Margetiću već su dvanaesti slučaj napada na novinare u Hrvatskoj ove godine, što verbalnim pozivom na nasilje što stvarnim fizičkim nasrtajima. HND poziva nadležne institucije  da reagiraju promptno i učinkovito.

Ujedno podsjećamo da je najveći dio prijetnji i napada na novinare još uvijek neriješen i još jednom pozivamo političke lidere da javno osude svaku vrstu nasilja prema novinarima, kaže se u saopćenju.

Prema informacijama kojima raspolažemo novi slučaj prijetnji istraživačkom novinaru Domagoju Margetiću prijavljen je i Europskoj federaciji novinara koja je slučaj uvela u evidenciju napada i poslala prosvjednu notu premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

O prijetnjama Domagoju Margetiću pisali smo i jučer:

OZNAČEN SAM KAO META! Domagoju Margetiću prijete na društvenim mrežama, javno objavili i adresu stanovanja!

Također, poznati novinar je prilikom poslovnog boravka u Sarajevu, kako sam kaže, otkrio mrežu ili makar mali dio nje koja je stajala iza pokušaja njegovog ubistva 2014. godine. O tome se također oglasio na svome facebook profilu.

-Vratio sam se na kratko u Zagreb. Ovih desetak dana u Sarajevu osim višednevnog druženja s jednim od najvećih balkanskih pjesnika i pisaca Abdulahom Sidranom, što mi je iako su teme često bile ozbiljne i suočavajuće s besmislom, bilo veliko “punjenje baterija”, pa smo snimili i poduži intervju, koji ćete uskoro imati priliku vidjeti, ali istovremeno sam se suočavao s mnogim otkrićima vezano uz naručivanje moje likvidacije prije tri godine. Naime, sutra ću od nadležnih institucija u Hrvatskoj zatražiti da se putem međunarodne pravne pomoći hitno saslušaju dvojica mafijaša uhićenih u sarajevu prije cca 15ak dana, a na okolnosti planiranog napada na mene. Naime, prije petnaestak dana, kad sam u Sarajevu boravio s kolegom iz Slovenije, i provodio istraživanje o pozadini “plinskog rata” na Balkanu, ali i paraobavještajnih iagara koji prate tu najnoviju krizu, jedne smo večeri trebali imati sastanak s našim sarajevskim kolegama s kojima surađujemo u jednom kafiću na Novom gradu. Stjecajem okolnosti, u zadnji smo čas promijenili i često mijenjali lokacije sastanaka, pa se tada nismo niti pojavili na planiranom mjestu. No, upravo tih dana u blizini tog lokala gdje smo se trebali sastajati, stan su u tajnosti iznajmila dvojica mafijaša, koji su kasnije priznali da su u Sarajevo došlo nekoga likvidirati. Uhićeni su naoružani, s metkom u cijevi odmah u blizini lokala baš u vrijeme kad smo se u lokalu trebali sastajati s kolegama. Trenutno se nalaze u pritvoru u Sarajevu, a obzirom na sve indicije i okolnosti, zatražiti ću od institucija RH da se o tome i službeno raspitaju.

Zanimljivo je i da je neposredno prije toga s određenim ljudima iz podzemlja i u Sarajevu komunicirao i sastajao se D.T. moj nekadašnji prijatelj, koji je sudjelovao i u prijetnjama mojoj sigurnosti neposredno prije pokušaja ubojstva 2014. godine. Također, jedan drugi “prijatelj” u Sarajevu, blizak ovom miljeu, sudjelovao je u svemu, a u kritično vrijeme trebao sam stanovati kod njega pa je trebalo osigurati da u pravo vrijeme budem na pravom mjestu, kako bi se namjeravano moglo izvršiti. Stjecajem niza okolnosti, u zadnji sam trenutak otkazao taj aranžman boravka kod njega, pa se očito čekalo da se održi sastanak u lokalu na Novom gradu da bi izvršitelji koji su trenutno uhićeni i u Sarajevu, izvršili namjeravano. U isto vrijeme, bio sam navučen na večernji sastanak u Vitez, i to upravo na temu šverca energenata i zakulisnih dogovora oko toga i paraobavještajnih igara. Trebali smo na to snimanje u Vitez u tajnosti otići kolega iz Slovenije i ja.

No, opet, stjecajem okolnosti, u tom trenutku smo ostali bez vozila, a intuitivno sam na brzinu zatražio od jednog čovjeka za kojeg danas znamo da je u sve bio umiješan da nas on vozi svojim autom. Inače pripada nekadašnjem obavještajnom miljeu u BiH i miljeu KOS-a povezanom sa švercom nafte, te je nakon rata radio visoko u tom miljeu. Uspjeli smo se izvući i iz te namještaljke i iz Viteza tada (prije 15ak dana) vratiti bez posljedica, ali smo tada i krenuli slagati mozaik cijele priče i uz pomoć drugih izvora cijela se priča jednostavno posložila. Uskoro ću cijelu priču napisati, a sutra ću sva saznanja predati istražnim tijelima koja u RH istražuju (i dalje bez ikakvog pomaka) naručivanje i pokušaj moje likvidacije 2014. godine. Nakon što to prijavim sutra, sve ću objaviti javno. Zahvaljujem svima koji su mi ovih dana pomagali složiti mozaik informacija, podataka, svjedočenja, indicija vezano uz ovaj slučaj. Sasvim slučajno, nakon tri godine klupko oko svih umiješanih u tu priču počelo se odmotavati, a sad je jasno da je više “prijatelja” sudjelovalo u tom scenariju i da su se trebali pobrinuti da u određeno vrijeme budem na određenim mjestima kako bi izvršitelji mogli odraditi naručeno. Srećom, zadnje sam tri godine te ljude ionako distancirao, jer su određene sumnje postojale, ali nisam imao dokaze i informacije kojima danas raspolažem. Za sada toliko, uskoro više, napisao je Margetić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj