EU INSTITUCIJE NAPUŠTAJU LONDON: Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) seli u Pariz, Amsterdam novo sjedište Europske agencije za sigurnost lijekova (EMA)

Novo sjedište Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) bit će u Parizu, koji je nakon izjednačenog rezulatata u glasovanju s Dublinom izvučen ždrijebom, potvrdilo je u u ponedjeljak navečer Vijeće EU-a. Jednako tako izabrano je i novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), koje je dobio Amsterdam, nakon što je dobio isti broj glasova kao i Milano pa se onda pristupilo ždrijebu u kojem je Amsterdam bio bolje sreće.

Za sjedište EBA-e natjecalo se osam gradova –  Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Pariz, Prag, Beč i Varšava. Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, izabralo je na marginama svoga sastanka nova sjedišta tih dviju agencija koje se moraju preseliti iz Londona kada Velika Britanija napusti EU, krajem ožujka 2019.

Današnjim glasovanjem riješen je jedan od problema koji su nastali nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti EU, što je prvi put u povijesti da netko napušta tu integraciju. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) neovisno je tijelo EU-a čiji je posao osigurati učinkovitu i dosljednu razinu bonitetne regulative i nadzora nad europskim bankarskim sektorom. Njegovi glavni ciljevi su održavanje financijske stabilnosti u EU-u te osiguranje cjelovitosti, djelotvornosti i pravilnog funkcioniranja bankarskog sektora.

EBA je dio Europskog sustava financijskog nadzora (ESFS) koji se sastoji od tri nadzorna tijela: Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA). Sustav također obuhvaća Europski odbor za sistemske rizike (ESRB) kao i Zajednički odbor Europskih nadzornih tijela i nacionalnih nadzornih tijela.

Amsterdam sjedište Europske agencije za lijekove (EMA)

Amsterdam je ždrijebom izabran za novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) nakon što je u trećem krugu dobio isti broj glasova kao i Milano. Odluka je u konačnici donesena bacanjem novčića. Treći krug glasovanja završio je omjerom 13:13, što znači da je jedna zemlja bila suzdržana.

U prvom krugu najviše bodova dobio je Milano – 25 bodova, a Amsterdam i Kopenhagen po 20. Bratislava je s 15 bodova kao četvrta ispala u prvom krugu, a iza nje je bila Barcelona s 13 bodova. U drugom krugu otpao je Kopenhagen,  Milano je dobio 12 glasova, još dva glasa su mu nedostajala za većinu, Amsterdam je dobio 9 glasova.

I Amsterdam i Milano bili su među najpoželjnijim odredištem za zaposlenike EMA-e, koji su prijetili da će napustiti posao ako sjedište dobije neki manje atraktivan grad. Formalno, njihov glas se nije smio uzimati u obzir, ali odlazak većeg broja stručnjaka možda bi doveo u pitanje neometan nastavak rada agencije odmha po preseljenju.

Vijeće EU nije se pridržavalo izjave Europskog vijeća iz 2003. po kojoj nove agencije trebaju ići u nove članice EU-a. To je napravljeno uz obrazloženje da se ovaj put ne radi o novoj agenciji nego o novom sjedištu već postojeće agencije. S tim se nije složila većina novih članica, među njima i Hrvatska, koja je jedna od pet zemalja koje nemaju nijednu agenciju.

Glasovanje je obavljeno na marginama sastanka Vijeća za opće poslove EU, koji čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica. Za sjedište EMA-e kandididaralo se ukupno 19 gradova, ali je prije glasovanja odustao Zagreb, Dublin i Valletta.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj