IMAMO VEZE I U BIJELOJ KUĆI! Grčki svećenici prokleli Tsiprasa i poželjeli mu da zbog ovoga „gori u paklu“, a političarima zabranili dolazak u crkve

 „Grčka je zamijenila pravoslavlje za novac“ – već sedmicu dana se ova optužba čuje i unutar te zemlje i izvan njenih granice. Kršćanski svijet je uznemiren zbog donošenja zakona u Grčkoj koji dozvoljava i 15-godišnjacima da mijenjaju spol. Grci se spremaju za još gore i okrivljuju premijera Aleksisa Tsiprasa da Podilazi Berlinu i Bruxellesu.

Slikovni rezultat za greek church against tsipras

Zakon izglasan tankom većinom

Mnogi su stali na stranu Crkve koja u zemlji uživa veliki autoritet. U grčkom ustavu je pravoslavlje označeno kao dominirajuća religija. Na sjeveru zemlje i ostrvima djeluje Carigradska patrijaršija, a drugde – Eladska pravoslavna crkva čije sveštenstvo dobija platu od države. Zakon je izglasan sa tankom većinom. A debata je bila usijana.

Spiker parlamenta Nikos Vucis prekorio je crkvu što isuviše aktivno istupa protiv predloga zakona. Patrijarh Atinski i cele Grčke – Jeronim – poručio mu je da ne deli politiku i religiju, rečima:

„Postavlja se pitanje uloge Crkve ne samo u Evropi, nego i u svijetu. Da znate: naša Crkva može predložiti više nego sve ambasade Grčke“. Zaista, grčka Crkva objedinjuje milione Grka koji žive po svijetu, a ima pristup i Bijeloj kući…

Tsipras se Crkvi zamjerio još 2015-te, kada je Grčka postala prva pravoslavna zemlja koja je legalizirala gay-brakove. Tada su grčki episkopi jednodušno prokleli premijera i poželjeli mu da „gori u paklu“. Tsipras je na to objavio da ne vjeruje u Boga. A sada se već radi o njegovoj političkoj sudbini.

Tsiprasa nisu pustili u ‘Svetu Goru’

Mitropolit Teotidski Nikola u jednoj propovjedi je izgovorio: „Molim političare koji su glasali za zakon da ne dolaze više u crkve i da nas ne obmanjuju radi dobijanja glasova na izborima. Šta će nam takvi političari?“ Još radikalnije protiv Tsiprasove politike istupaju svetogorski monasi. Tvrde da grčka vlast upućuje izazov „božanskom zakonu“. Političare nazivaju „judama“ jer su skandaloznim zakonom „kupili finansijsku pomoć“.

Svetogorski monasi su prošle godine sa radošću primili Vladimira Putina, u kojem Grci vide zaštitnika tradicionalnih vrijednosti, a Tsiprasa nisu pustili na Setu Goru i u njemu vide „političkog mrtvaca“. Grčko pravoslavno sveštenstvo odlučilo se za politički demarš: već nekoliko dana po cijeloj zemlji u znak negodovanja zvone crkvena zvona.

Pravoslavna većina Grčke već je Bruxellesu i Berlinu poslala jasan signal: ako Evropska unija pravoslavce udari po jednom obrazu – drugi neće biti podmetnut.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj