SUSRET PUTIN-ASAD U SOČIJU: Fokus sirijskog sukoba prelazi sa vojnih operacija u potragu za političkim rješenjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u Sočiju sirijskog kolegu Bašara al Asada, a dvojica lidera su se saglasili da fokus sirijskog sukoba prelazi sa vojnih operacija u potragu za političkim rješenjem.

Bašar Asad i Vladimir Putin

Kako Rojters prenosi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Asadova posjeta trajala četiri sata. Putin je, kako je danas objavljeno, rekao sirijskom predsjedniku da je želio sa njim da se sastane prije sastanka u Sočiju koji bi trebalo da bude održan sutra sa liderima Turske i Irana.

On je kazao da će o sastanku sa Asadom izvijestiti i američkog predsjednika Donalda Trampa i lidere Srednjeg istoka, među kojima je i katarski emir Tamim bin Hamad al Tani.

– Ispred nas će biti dug put da pređemo prije nego što uspijemo u potpunosti da pobijedimo teroriste. Ali sve dok zajedno radimo u borbi protiv terorizma u Siriji, ova vojna operacija zaista završava (tu misiju) – istakao je Putin.

On je istakao da je sada vrijeme za politička pitanja. – Smatram da je sada najvažnije preći na politička pitanja i sa zadovoljstvom primjećujem vašu spremnost da radite sa svima onima koji žele mir i rješenje (sukoba) – poručio je on Asadu.

Sirijski predsjednik Bšar al-Asad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj