WATERS I ENO UPUTILI NIZ KRITIKA: Ne smiruju se tenzije oko Caveovog nastupa u Izraelu

Muzičar i glasni kritičar Izraela Roger Waters uzvratio je osudom australijskom rokeru Nicku Caveu koji je rekao da je odlučio da održi koncerte u Izraelu dijelom u znak protivljenja kritikama tog bivšeg člana Pink Floyda i zauzme principijelnu poziciju protiv bojkota jevrejske države.

Slikovni rezultat za nick cave waters israel concert

Pokret za bojkot, deinvestiranje i sankcije (BDS)

Waters, koji uz neke druge muzičare podržava bojkot, objavio je saopštenje u kome osuđuje Cavea za dva koncerta u Tel Avivu u nedjelju i ponedjeljak, oba rasprodata, prenose izraelski mediji. “Nick, uz svo dužno poštovanje, tvoja muzika je irelevantna za ovo pitanje, takođe i moja, takođe i Briana Ena i Beethovenova, ne radi se o muzici, već o ljudskim pravima”, napisao je Waters.

Cave je u nedjelju na konferenciji za novinare pred prvi koncert govorio o ljubavi prema Izraelu i svojoj odluci da se usprotivi međunarodnom pokretu za bojkot, deinvestiranje i sankcije (BDS) protiv te zemlje zbog politike prema Palestincima. “Ako dođeš ovamo moraš da prođeš kroz javno vrijeđanje Rogera Watersa i njegovih partnera, a niko ne voli da se javno posrami“, rekao je Cave.

Waters je zaista napao Cavea, osudivši ga za “arogantnu nebrigu” i “nepogrešivu indiferentnost” prema patnjama Palestinaca. “Ako u jednom trenutku u budućnosti budeš želio da se popneš iz tame, sve što bi trebalo da učiniš je da otvoriš oči, mi u BDS-u ćemo te pozdraviti na svjetlosti”, rekao je basista i pjevač Waters koji javno kritikuje umjetnike ako planiraju da posjete ili nastupe u Izraelu.

Liga za borbu protiv kleveta je 2013. godine, nakon što je prethodno branila Watersa od optužbi za antisemitizam, rekla da su “antisemitske teorije zavjere potpuno procurile u poglede” bivšeg frontmena Pink Floyda.

 Izrael kopa sebi duboku tamnu rupu

Muzičar, kompozitor, producent, muzički teoretičar i pjevač Brian Eno je u odgovoru na nastup i izjavu Cavea bio blaži od Watersa, napisavši da ga cijeni i da je taj popularni kantautor bio velikodušan u podršci palestinskim humanitarnim slučajevima, pa ima pravo da dođe do sopstvenih zaključaka da li ili ne podržava pokret bojkota.

Eno je također napisao da se rodio 15. maja 1948. godine, baš na dan kada je stvoren Izrael i da je to puka slučajnost, ali da je dijelom zbog toga predodređen da simpatiše i poštuje tu zemlju i njena tehnološka, intelektualna i društvena dostignuća.

“Ja i dalje poštujem sve te stvari, ali kako sve više saznajem o situaciji dostojnoj prezira, kakvu su ambicije Izraela stvorile za Palestince, osjećam rast užasa. Meni se čini da Izrael kopa sebi duboku tamnu rupu gdje će nesumnjivo naći društvo Trumpa i raznih nacionalista širom zemlje”, napisao je Eno, dodavši da je Cave direktno odgovoran za svoju odluku da nastupa u Tel Avivu.

Nije nastupao u Izraelu dvije decenije

Eno je prije nekoliko godina poslao pismo Caveu, pozvavši ga da ne nastupa u Izraelu i da potpiše da neće, a on mu je odgovorio da neće potpisati. Međutim, ipak nije nastupao u Izraelu dvije decenije.

“Odjednom mi je postalo vrlo važno da zauzmem stav, za mene, protiv tih ljudi koji pokušavaju da zatvore muzičare, da ih zaplaše da cenzurišu muzičare i da ih ušutkaju”, rekao je Cave, dodavši da ga je na neki način upravo pokret bojkota naveo da nastupa u Izraelu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj