22. IZDANJE FESTIVALA: “Novi val njemačkog filma” predstavljen u Parizu

Dvadeset drugo izdanje veoma posjećenog Festivala njemačkog filma u Parizu kojim upravlja direktorica German Films, Mariette Rissenbeek, tradicionalno organiziranog u kinu “l’Arlequin”, smještenom u buržoaskom šestom gradskom okrugu, otvorilo se kvalitetnim ostvarenjem “Drei Zinnen”, što je na ovogodišnjem festivalu u Locarnu dobio značajno priznanje “Variety Piazza Grande”.

Povezana slika

Prvorazredna ostvarenja

Robert Schwentke, hollywoodski reditelj poznat po djelima “Flight Plan”,”Red”,”RIPD / Brigada fantom” ili “Divergenta 2 i 3”, vraća se svojim germanskim korijenima predstavljanjem novog naziva “Kapetan”. Radi se o mračnoj priči o perverziji i manipulacijama u Njemačkoj Trećeg Reicha, namjerno snimljenoj u crno-bijeloj tehnici koja podvlači estetiku košmara.

Piše: Džana Mujadžić

Njemačko-turski cineast Thomas Arslan, neizbježan umjetnik “Novog njemačkog vala” bio je medju uzvanicima pariske smotre. Njegovo ostvarenje “Vedre noći” je dugo na planetarnoj turneji, po međunarodnim manifestacijama sedme umjetnosti u Hong Kongu, Buenos Airesu, Shanghaiu i naravno Berlinu, gdje je glumac Georg Friedrich nagrađen za najuspješnije tumačenje muške uloge. Arslan je dosao sa direktorom fotografije Reinholdom Vorschneiderom, kome festival u suradnji sa Goethe Institutom u Parizu, prikazuje “hommage” sa tri filma : “Sanjani put”, “Provalnik” i “Nezamjetljivo prijateljstvo”.

Zamjećena u Cannesu i nagrađena u Kosicama, rediteljica Valeska Grisebach je potvrdila uspjeh “Westerna” što dodiruje aktualne probleme današnjice: imigracije, sukobe zajednica, europske krize i feminizam, filmom o njemačkim radnicima na bugarskom gradilištu.

Revija mladih cineasta

Neela Leana Vollmar predstavila je novi film za najmlađe “Rico, Oscar i tajna dragog kamenja”, adaptaciju knjizevnog djela Andreasa Steinkofena u kojemu se slavi posebnost prikazana na neuobičajen način. Ostvarenje je bilo u zvaničnim natjecanjima na festivalima u Zurichu i Zlinu. Andres Veiel je otkrio fim “Beuys” o  umjetniku, slikaru pa kiparu Josephu Beuysu, čijem su uspjehu pridonijeli brojni arhivski dokumenti i zapisi.

Nagrada publike otišla je u ruke autora filma “Kada  svjetlost zatamni” reditelja Matti Geschonnecka, u kojem je još jednom došla do izražaja bezgranična nadarenost čuvenog glumca Brune Ganza koji sa 76 godina posjeduje mladalačku  energiju i polet. Stotinuminutni film je dobio ovogodišnja priznanja u Berlinu, Hong Kongu, Shanghaiu, Buenos Airesu, Jeoniju.

Posebno je praćen ciklus “Next Generation Short Tiger 2017” koji je pariskoj publici priblizio najbolje kratke filmove, njemačkih  škola i sveučilišta, kao i pobjednike ostvarenja u trajanju od manje pet minuta.

Festival je zatvorilo remek djelo nijemog filma Ewalda André Duponta “Variete” čija je restaurirana verzija oduševila filmofile Grada Svjetlosti. Zamijećeno je uspješno ucesce pianiste Stephena Horne i bubnjara Martina Pyne, koji su zahvaljujući dinamičnoj improvizaciji i melodičnosti priredili poseban koncert.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj