POLITIČKA KRIZA SE NASTAVLJA: Raste pritisak na SPD i ostatak opozicije da koalira s Merkel

Pritisak raste oko šefa njemačkih socijaldemokrata (SPD) Martina Schulza da prihvati savez s kancelarkom Angelom Merkel u novoj vladi kako bi Njemačka izašla iz teške političke krize, piše njemačka štampa. Šef SPD-a, nakon ponižavajućeg poraza na parlamentarnim izborima 24. rujna, naglasio je u više navrata kako odbija koaliciju s CDU-om Angele Merkel.

No, nakon neuspješnih pregovora u nedjelju između CDU-a, Zelenih i liberala oko formiranja vlade, što je Njemačku suočilo s opasnošću prijevremenih izbora na kojima bi krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) mogla dodatno ojačati, odbijanje Martina Schulza postalo je sporno.

“Odbijanje Schulza da sudjeluje u vladi sije nemir u SPD-u”, piše dnevnik Suddeutsche Zeitung. “Svojim strogim odbijanjem šef SPD-a je otišao predaleko”, dodaje list.

Birači bi ih mogli kazniti u slučaju prijevremenih izbora

U slučaju prijevremenih izbora, neki zastupnici strahuju da će ih birači kazniti jer su produžili političku krizu. Schulzov argument je da njegov neuspjeh u rujnu na parlamentarnim izborima i slab rezultat CDU-a pokazuju da Nijemci ne žele novu “veliku koaliciju”. Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier mogao bi u sadašnjoj političkoj krizi bez presedana biti ključni faktor koji će omogućiti ostanak Merkel na vlasti.

Steinemeier se jučer susreo s političkim čelnicima Zelenih i liberalnih demokrata (FDP) nakon što je propao kancelarkin pokušaj da sastavi tročlanu koaliciju s tim strankama. S Merkel je imao dugi razgovor u ponedjeljak.

Sutra sastanak predsjednika i Schulza

Sutra će se sastati s Martinom Schulzom, čelnikom socijaldemokratske stranke (SPD), druge najveće stranke u donjem domu parlamenta, kako bi ga zatražio da u interesu države još jednom razmisli o odbijanju njegove stranke da uđe u “veliku koaliciju” s kancelarkinim konzervativcima.

Merkel je sklonija novim izborima nego manjinskoj vladi, no Steinmeier vrši pritisak na političke čelnike kako bi se izbjegli novi izbori za koje analitičari kažu da će dodatno osnažiti AfD koji je 24. rujna ušao u parlament s gotovo 13 posto glasova.

Ovo je prvi puta da se njemački predsjednik morao aktivno uključiti u pokušaj sastavljanja nove koalicijske vlade. Ako Steinmeier ne uspije za pregovarački stol vratiti konzervativce, Zelene i FDP, ili uvjeriti njegove bivše kolege iz SPD-a da se vrate u vladu, novi će se izbori održati vjerojatno oko travnja.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj