AMERIKA UKIDA ‘NEUTRALNOST INTERNETA’? Trumpov čovjek na čelu državne agencije najavio brisanje pravila koja su osiguravala jednak pristup mreži za sve

Američka Savezna komisija za komunikacije (FCC) u utorak je najavila da planira ukinuti propise koji osiguravaju jednaki pristup internetu za sve, piše The New York Times. Vjeruje se da će to ukidanje propisa omogućiti tvrtkama da određene sadržaje naplaćuju više ili blokiraju.

Designer Anthony Grant works on his computer at Eventbrite headquarters in the South of Market area in San Francisco, California May 25, 2012. More than ever, technology entrepreneurs, and their investors and employees, are choosing the urban charms of San Francisco over the sprawl of neighboring Silicon Valley. In the South of Market district, the nexus of the city's tech industry, rents are soaring and latte lines are lengthening - conjuring memories of the dot-com bubble of the late 1990s. Picture taken May 25. To match Feature SANFRANCISCO-SILICONVALLEY/GEEKS REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR32X5Y

Direktor FCC-a Ajit Pai ovim prijedlogom želi ukinuti propise iz ere predsjednika Baracka Obame kojima se tvrtkama koje potrošačima nude pristup internetu onemogućavalo blokiranje pristupa određenim stranicama, usporavanje brzine prilikom pristupa određenim stranicama i dodatno naplaćivanje pristupa najkvalitetnijim servisima.

Telekomi su godinama lobirali za ukidanje propisa koji se tiču širokopojasnog interneta i čini se da će 14. prosinca, kada će se o Paijevom prijedlogu glasati, dobiti što su htjeli – manje pravila i više slobode za oblikovanje tržišne utakmice. Najviše će izgubiti internetske stranice i servisi jer će potencijalno sav njihov sadržaj proći kroz filter telekoma. Naravno, korisnici bi se također mogli naći među gubitnicima jer bi im mjesečni računi mogli porasti.

“Vlada će prestati upravljati internetom na mikro razini”, rekao je u izjavi Pai kojeg je na čelo FCC-a postavio aktualni američki predsjednik Donald Trump. “Umjesto toga, FCC će jednostavno od tvrtki koje pružaju internetske usluge zahtijevati da posluju transparentno kako bi potrošači mogli odabrati one pakete usluga koji su najbolji za njih.”

Ukidanjem pravila postavljenih 2015. godine ukinut će se i odluka FCC-a kojom se pristup internetu tretirao isto kao i pristup telefonu i struji. Upravo ta je odluka stvorila pravni okvir za neutralnost interneta i podcrtala važnost brzog interneta za SAD, a i šire.

Paijev prijedlog bi prema svemu sudeći trebao proći na glasanju 14. prosinca jer se očekuje da će pet članova vijeća FCC-a, tri Republikanca i dva Demokrata, glasati prema stranačkoj pripadnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj