ARAPSKA LIGA ODREDILA PRIORITETE: Katar je sada nebitan, najveći izazovi su iranska prijetnja ‘arapskoj sigurnosti’, Hezbollah i borba protiv terorizma

Arapska liga je na summitu u Kairu, kojeg je hitno sazvala Saudijska Arabija, Hezbollah proglasila terorističkom organizacijom. Na sastanku nisu sudjelovali ministri vanjskih poslova Libanona i Iraka. Arapska liga ima 22 člana, a 2011. godine je članstvo Sirije suspendirano zbog kako su objasnili “represije diktatorskog režima Bashara Al-Assada”. Šefovi diplomatija Arapske lige su na sastanku u Kairu optužili Islamsku Republiku i libanski pokret da destabiliziraju regiju.

Slikovni rezultat za arabian league in cairo

Šaljemo oružje, ali samo u Palestinu i Siriju

Zvanični Teheran je u ponedjeljak odbacio oštro saopćenje ministara vanjskih poslova Arapske lige, u kome se optužuju Iran i proiranski libanski pokret Hezbollah, ocijenivši kako je tirada “puna laži i produkt saudijskog pritiska i propagande”, prenose agencije. Iranski državni mediji su prenijeli izjavu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahrama Qassemija, koji je pozvao Saudijsku Arabiju da zaustavi “barbarske napade” na Jemen, gdje koalicija pod saudijskim vodstvom ratuje protiv pobunjenika koje podržava Teheran. On je, također, pozvao Saudijsku Arabiju da ukine bojkot Katara, koji ima dobre odnose s Iranom.

Lider Hezbollaha Sejjid Hassan Nasrallah također je odbacio tvrdnje arapskih ministara vanjskih poslova da ova grupa naoružava pobunjenike u Jemenu. U televizijskom govoru u Bejrutu, Nasrallah je rekao da su ove tvrdnje “smiješne”. Govoreći o paragrafu finalnog saopćenja nakon sastanka u Kairu, u kojem se grupa optužuje za “podršku terorizmu i ekstremističkim grupama u arapskim zemljama sa naprednim oružjem i balističkim raketama”, Nasrallah je rekao da ne postoje dokazi za takve navode.

Nismo poslali ni balističke rakete ni napredno oružje – čak ni puške – ni u Jemen, ni u Bahrein, ni u Kuvajt, ni u Irak… niti u bliko koju arapsku zemlju“, rekao je Nasrallah, dodajući da Hezbollah ne posjeduje balističke rakete.  Jedina mjesta gdje je grupa poslala oružje su Palestina i Sirija, dodao je.

Predsjednik Libana: Imamo pravo na odbranu

Predsjednik Libana Michel Aoun, maronitski kršćanin i saveznik Hezbollaha, također je odbacio saopćenje Arapske lige, koja je optužila tu organizaciju za terorizam i podršku terorističkim grupama širom regije. Aoun je rekao kako je Liban desetljećima bio izložen agresiji Izraela i kako je imao pravo da se brani. “Izraelsko ciljanje Libanona i dalje se nastavlja i Libanon ima pravo pružiti otpor svim sredstvima”, navodi se u izjavi libanonskog predsjednika Aouna.

Aoun ističe kako Libanon ne može i neće prihvatiti sugestije da “surađuje s terorizmom”. Izjavu je dao nakon sastanka s generalnim tajnikom Arapske Lige, Aboulom Gheitom, u Bejrut. Tom prilikom Aboul Gheit (Egipćanin) rekao je kako “nitko ne optužuje libanonsku Vladu za terorizam”. 

Hezbollah je jedina libanska organizacija koja je zadržala oružje poslije građanskog rata, vođenog od 1975. do 1990. godine. Ona je primorala Izrael da se povuče iz južnog Libana 2000. godine i nastavlja se predstavljati kao prva linija odbrane Libana. Hezbollah je, također, član libanske koalicione Vlade.

Katar pao u drugi plan

Saudjski ministar vanjskih poslova, Adel al-Jubeir, rekao je kako je pitanje Katara sada “mala stvar” te kako je Saudijska Arabija fokusirana na važnije stvari kao što su “iranska prijetnja arapskoj nacionalnoj sigurnosti, sirijska kriza, jemenska stabilnost i borba protiv terorizma”. 

“Ne moramo se sada zamarati s Katarom”, rekao je Jubeir u razgovoru s novinarima u Egiptu na marginama sastanka ministara vanjskih poslova Arapske Lige. Podsjetimo, Saudijska Arabija uvela je ekonomsku blokadu protiv Katara. Jedan od razloga je navodno pretjerano blizak odnos između Dohe i Teherana.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj