KREATOR U KALENDARSKOM RASKORAKU: Preminuo modni kreator Azzedine Alaïa

Prije četiri dana je u Parizu preminuo poznati francusko-tuniski modni kreator Azzedine Alaïa u 77. godini života. Vijest je potvrdila galska Federacija šivanja i visoke mode. Daleko od provkativnosti i ekstraavagancije, nije se podvrgavao industrijiskim diktatima, priređujući modne revije izvan svih kalendara. Nije se reklamirao niti promovirao svoje modele od kojih je učinio bezvremenski “credo”.
Slikovni rezultat za Azzedine Alaïa

Isticao je ženske oblike, nikada ne slijedeći kratkotrajne trendove.Pripadao je generaciji velikih kreatora poput Madeleine Vionnet ili Cristobala Balenciage ali i Rei Kawakubo iz branda “Comme des Garçons”, čije je djelatnosti fondirao na preciznosti i znanju.

Piše: Džana Mujadžić

-Mogu započeti šivati haljinu jedne godine i završiti je za deset- isticao je Alaïa. Sasvim sam u raskoraku s umjetnim ritmom sezona i podija. Bio sam među rijetkim što su se odrekli kalendara jer ne volim podvrgnuti kreativnost, isključivo industrijskom profitu i zaradi.

Prije dva tjedna fotograf-virtouz Paolo Roversi, slikar-cineast Julian Schnatel i top model Mariacarla Boscono pa stilistica Caryline Cerf de Dudz, okupili su se oko Alaïe, odajući istinski “hommage” njegovom neobičnom djelu, izvan svih normi.

Kreator je kreirao odjeću u tri dimenzije, bez pretjerane upotrebe crteža. Šivao je “po mjeri”, posebno haljine visoke mode, ali i neke modele Prêt-à-porter, izbjegavajući diktate sistematskog sezonskog obnavljanja. Nerijetko je predlagao nedemodirane haljine, nekoliko sezona.

Azzedine Alaïa je studirao skulpturu na tuniskoj Akademiji Likovnih Umjetnosti, radeći kod krojačice iz bogate četvrti. Došao je u Pariz 50-ih godina prošlog stoljeća, zaposlio se najprije kod “Diora” te  “Guy Larochea”. Oblačio je čuvenu glumicu Arletty i druge poznate Parižanke. Definirao je žensku figuru 80 godina i njezinu spolnu sigurnost.

Izmislio je “body” i svilene poluduge hlačice, umjesto podsuknje pa suknje sa metalnim zatvaračima na leđima. Modeli su mu bezgranično kopirani a haljine nazvane “druga koža”, aktualne i danas radi elegancije i skrivene provokativnosti, čije je postojanje odbijao.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj