NAKON POMIRENJA PALESTINSKE FRAKCIJE POSTIGLE DOGOVOR O NOVIM IZBORIMA: O datumu će odlučiti predsjednik Abbas

Palestinske frakcije, među kojima i Hamas i Fatah, suglasile su se održat opće izbore do kraja 2018., stoji u srijedu u zajedničkom priopćenju nekoliko skupina nakon pregovora u Kairu.

Hamas i Fatah su potpisali dogovor o pomirbi u listopadu na pregovorima iza kojih je stajao Kairo nakon što se Hamas suglasio da će predati administrativnu kontrolu nad Gazom, uključujući i ključni granični prijelaz Rafah, desetljeće nakon što je zauzeo tu enklavu u građanskom ratu.

Palestinske skupine u Kairu su rekle kako će odluku o konačnom datumu općih izbora prepustiti predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

Stranka Fatah koju podržava Zapad izgubila je u borbama 2007. nadzor nad Gazom koju je preuzeo Hamas, kojega mnogi na Zapadu i Izrael smatraju terorističkom skupinom. No, prošli mjesec je Hamas pristao ustupiti vlast u Gazi vladi koju podržava Abbasov Fatah u sporazumu u kojem je posredovao Egipat.

Salah Al-Bardaweel, Hamasov dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima, nazvao je sporazum od srijede “neodređenim” i izrazio zabrinutost da u njemu nije ostvaren napredak u ključnim pitanjima poput ukidanja sankcija koje je nametnuo Abbas i osiguravanje potpunog otvaranja prijelaza između Gaze i Egipta.

Razgovori se isto tako nisu pozabavili odgovornošću za sigurnost u Gazi koja je za sada ostala u rukama sigurnosnih služba iza kojih stoji Hamas.

Abbas je ranije rekao kako će po preuzimanju nadzora nad Gazom ići na ukidanje sankcija nametnutih siromašnoj enklavi koje uključuju smanjivanje opskrbe energijom te smanjenje plaća od 30 posto za nekih 60.000 stanovnika Gaze koje zapošljava njegova Palestinska uprava.

Azzam Al-Ahmed, čelnik Fatahova izaslanstva na pregovorima u Kairu, rekao je kako je njegova skupina ustrajala da Hamas dovrši punu predaju nadzora nad Gazom vladi do 1. prosinca. Dodao je da će sljedeći sastanak s Hamasom biti održan u prosincu kako bi se prosudilo o daljnjim koracima u pomirbi.

Palestinski dužnosnici su rekli kako se očekuje da će Egipat poslati sigurnosno izaslanstvo u Gazu narednih dana kako bi nadzirala provedbu sporazuma.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj